Szombathely

2015.10.12. 08:14

Korszerű módon - A szombathelyi szemészeti osztály kiemelkedő

Szombathely - A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztálya az elmúlt években a dolgozók munkássága alapján, az intézmény vezetőségének a támogatásával rangos, országos elismertségű lett. Mára jelentősen csökkentették a várólistát és lehetőség van 1,8 milliméteres seben keresztül is végezni a szürkehályog-műtétet.

Bajdó Bettina

Dr. Bátor György, a szemészeti osztály vezetője elmondta, hogy a legmagasabb, azaz a 3-as progresszivitási szintű ellátást végzik az osztályon. Országosan egyedül, megyei kórházként érték el ezt a szintet, ami nagy felelősséggel is jár, mivel négy megye (Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas) betegei legmagasabb ellátási szintjét kötelesek biztosítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy innen már nem lehet a betegeket továbbküldeni, helyben kell megoldani az ellátásukat. Ezen belül szaruhártya-átültetésre kijelölt intézmény is egyben a kórház, melyet a szakmai tagozat támogatásával, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával végezhet az osztály.

- Sokáig a szemészeti osztálynak kellett kigazdálkodnia a szaruhártya-átültetés költségét, finanszírozását, de egyben a megyei közgyűlés támogatásával végezhettük ezt a gyógyító eljárást - folytatta az osztályvezető. - Továbbá 2014-től a négy egyetemi szemklinikán kívül ötödik centrumként a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályát a Nyugat-Dunántúl régióira Maculadegeneráció Centrumként jelölték ki. Ez a betegség a sárgafolt, azaz az éleslátás területének elfajulását fedi.

Dr. Bátor György és dr. Kardos Zsófia éppen Boksay Odárka szemét vizsgálja a modern műszerrel Fotó: Unger Tamás

Korábban dr. Puskás Tivadar polgármester, mint országgyűlési képviselő többszöri parlamenti felszólalásában is sokat tett ez ügyben a betegek érdekében.

- Az elmúlt években az osztály járóbeteg forgalma, műtéti száma jelentősen emelkedett - emelte ki dr. Bátor György. - Mindannyian tudjuk, hogy a világon a legtöbbet végzett sebészeti műtéti eljárás a szürkehályog-műtét, lencse beültetésével. A kórház vezetésének köszönhetően az elmúlt években emelkedett a műtétek száma. Az utolsó évben, azaz 2015-ben, a kormány várólista-csökkentő programja, az elvárásnak megfelelően még tovább javított a helyzeten. Az operációk száma tovább növekedett és jelentősen lecsökkent a várakozási idő a műtétre. Ami korábban 2-3 év is volt, most fél év lett. Várhatóan a jövő évre három hónapra csökkenthetjük a várakozást. A vezetésnek hála mindig a legújabb és legjobb minőségű műlencsék állnak a rendelkezésünkre. Az operált betegeknek egyénre szabottan, a betegségüknek megfelelően a legkorszerűbb műlencsét ültethetjük be a szemükbe a szürkehályog eltávolítása után.

Az osztályvezető kiemelte még, hogy jelenleg kis seben át végzik a műtétet, közel 2 milliméteres seben keresztül. Ám lehetőségük van 1,8 milliméteres seben keresztül is műteni, ha a beteg állapota ezt kívánja. Ehhez külön speciális, még kisebb seben keresztül beültethető műlencse áll rendelkezésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!