Kultúra

2015.10.12. 16:09

Olvass és értsd! Könyvtári szakmai és közönségnapok

Zalaegerszeg - A múlt héten az őszi könyvtári napokon számtalan esemény csábította a könyvtárakba az olvasás és a közösségi élmények kedvelőit.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalai könyvtárosok hétfői szakmai napján a közösségépítés feladatai is szóba kerültek, tudtuk meg Kiss Gábortól, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatójától. A tanácskozáson előadást tartott Péterfi Rita, a Pest Megyei Könyvtár munkatársa, olvasáskutató, aki a legutóbbi, a tanulók olvasásértését is mérő nemzetközi PISA felmérés rossz hazai eredményeiről is szólt. A könyvtárak is feladatot vállalnak az értő olvasás segítésében, a vonatkozó készségek fejlesztésében. Ezen kívül Zalában hathatós szerepet játszanak a kistelepüléseken élők kulturális kínálatának alakításában.

Pál Éva, Szabóné Baján Erzsébet (kitüntetett kemendollári könyvtáros), Nitsch Erzsébet és Sebestyénné Horváth Margit
Fotó: DFMK

A sikerek és eredmények elismerése az a díj, amit évente ítélnek oda egy-egy kollégának. Vasárnap a kemendollári intézmény munkatársa, Szabóné Baján Erzsébet vehette át az Olvasóinkért-díjat , amelyhez Németh János keramikusművész plakettje társul.

Az olvasók és könyvtárlátogatók sokrétű szolgálatához tartozik az úgynevezett KönyvtárMozi program, amit a múlt héten indítottak útjára országszerte. Célja a kistelepüléseken élő lakosság zárt körben való, klubszerűen működő hálózatba való bekapcsolása, filmalapú ingyenes könyvtári szolgáltatás nyújtása, amelyhez a NAVA biztosítja a filmet. Főleg magyar alkotásokat tekintenek meg, majd feldolgozzák, megbeszélik a látottakat. Zala megyéből egyelőre az alábbi települések kapcsolódtak be: Alibánfa, Alsónemesapáti, Belezna, Bocfölde, Gellénháza, Hosszúvölgy, Kávás, Kemendollár, Kisbucsa, Magyarszerdahely, Nagykutas, Nemesrádó, Pölöske, Szentpéterúr, Zalabér. A hét végén lezajlottak az első vetítések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!