Tudomány

2015.10.12. 17:49

A legkorszerűbb gépek a piacon az onkológiai központban

Veszprém - A legkorszerűbb sugárterápiás kezeléseket biztosítja majd az onkológiai központ a napokban érkezett berendezéseknek köszönhetően.

Marton Attila

Az úgynevezett topo CT a daganat helyének pontosabb azonosítására szolgál a sugárkezeléshez, a kompjútertomográf által megadott adatok alapján pedig a sugárterápiás szakorvos és a sugárfizikus tervezi meg a sugárkezelést, mondta Hornyák Lajos, a Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Osztályának vezetője. A speciális bunkerben helyet kapó két lineáris gyorsító a hatodik és hetedik ilyen gép Magyarországon, a berendezés a legkorszerűbbnek számít a piacon.

A veszprémi eszközök különlegessége, hogy identikusak, vagyis nincs semmilyen teljesítménybeli és működésbeli különbség a két gép között. Rácz Jenő főigazgató lapunknak elmondta, a sugárterápiás berendezések összértéke 1,7 milliárd forint volt, az onkológiai központ összesen ötszázezer embert láthat el majd a régióban.

Rácz Jenő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!