szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy már meglévő és sokrétűen használt készítményben, a D-penicillaminban (DPA) fedezte fel Lakatos Lajos debreceni gyermekgyógyász a HIV-fertőzés csecsemőkori ellenszerét - írta hétfőn a Hajdú-bihari Napló.

A professzor kutatásai alapján azoknál az újszülötteknél működhetne a DPA, akik az édesanyjuktól kapták el a HIV-fertőzést.

A kezelés elméletileg csak egy néhány hetes kúra lenne, ami alig kerül többe 30 dollárnál. A főorvos felfedezését felajánlott a Clinton Alapítványnak, amely többek között a HIV-fertőzött újszülöttek életének megmentésére is gyűjt, de Bill és Chelsea Clinton levélben értesítették: jelenleg nem áll módjukban a magyar fejlesztés felkarolása - olvasható a Hajdú-bihari Naplóban.

MTI Tech

Izmaink termelhetik a HIV-vírus ellenszerét?

A HIV-fertőzés ellen nem sikerült vakcinát előállítaniuk, ezért kerülőutat választottak amerikai kutatók az AIDS elleni küzdelemben. Az új módszer állatkísérleteinek eredményeiről a Nature Medicine szakfolyóirat online változatában számoltak be.

hvg.hu Shake

Óvszer nélkül szexelt a HIV-pozitív sztárral

Németországban őrizetbe vettek egy hírességet, amiért évek óta védekezés nélkül élt szexuális életet több férfival is, holott tisztában volt vele, hogy HIV-fertőzött.

hvg.hu Tech

HIV-gyógyszerektől állnak be a dél-afrikai fiatalok

Nem éppen rendeltetésszerűen használják a dél-afrikai fiatalok a HIV-vírus kezelésére felírt gyógyszereket - értesült a meglepő hírről a BBC. A tinédzserek ugyanis a porrá tört anyagot fájdalomcsillapítókkal vagy marihuánával keverik össze és azt szívják el. Akik nem tudják megvenni a koktél alapanyagát, azok egyszerűen ellopják.