Hírek

2015.10.13. 13:57

Takaró kétszázezerért? - Megszólal a termékbemutatók egyik vasi áldozata

Teddy mackóval indult a beetetés, végül negyedmilliós hitel lett belőle. Megszólal egy szombathelyi termékbemutatós átverés áldozata. Figyelem, tanulságos történet következik.

Budai Dávid

Önnek kellene ingyen egy porszívó, egy gyapjútakaró és két Teddy maci, ha mindezért csupán egyetlen plusz gyapjútakarót kellene megvennie? Igaz, azt 199.999 forintért. A válasz nem? És ha azt mondjuk, hogy ha még egy embert magával hoz a termékbemutatóra, akkor egy vesemelegítőt is ingyen kap? Sőt: eláruljuk, hogy a porszívó helyből 200 ezret ér, sőt: a takarók darabonkénti ára is 200 ezer, vagyis összesen 600 ezer forint értékben kap kiváló minőségű termékeket, mindössze 199.999 forintért és helyben csak tízezret kell fizetnie, a többi részletet törlesztheti két évig. Így már mindjárt másként hangzik az ajánlat, igaz?

Éppen ezen az elven működnek a termékbemutatós átverések. Elhitetik a gyanútlan, jellemzően nyugdíjas korú vásárlóval, hogy élete üzletét köti meg, ráadásul több százezer forintot pedig csak úgy hozzádobnak, mert hogy, hogy nem, éppen őt sorsolták ki. Azt mindjárt érdemes leszögezni, hogy ezeken a termékbemutatókon kizárólag gagyi, túlárazott bóvlit árulnak, amelynek értéke nemhogy több százezer forintot nem ér, de valószínűleg a kétszázezres, fröccsöntött műanyagból gyártott „csodaporszívó" alulmaradna a termékteszten egy harmincéves Rakéta porszívóval szemben.

Mégis sokan vannak, akik bedőlnek az átverésnek, mert el akarják hinni, amit hallanak. Sőt olyan is van, aki nem is hiszi igazán, mégis meggyőzik. Történetünk rokkantnyugdíjas főszereplője ez utóbbi kategóriába tartozik. Még augusztus 18-án sétált be Szombathelyen a csapdába, és azt reméli, hogy jelentkeznek sorstársai is, mivel október 19-én lesz a békéltető tárgyalás az átverős céggel. Minden egy telefonhívással kezdődött. Biztosították róla, hogy akár 400 ezer forint értékű ajándékot is nyerhet, ha eljön egy termékbemutatóra, sőt, ha hoz még egy embert, kap egy vesemelegítőt is. Ez az ajánlat ellenállhatatlannak bizonyult. A termékbemutatóra menet aztán összeismerkedett egy szintén oda tartó hölggyel, akit meggyőzött: ne mutassa meg a meghívóját, hanem menjen az „ő embereként", mert akkor a vesemelegítő máris az övé. Így is lett. A termékbemutató maratoni ideje alatt sok mindenről szó esett, de ki bánta már azt, amikor lehetett jelentkezni a Teddy mackó ajándékért. Történetünk főszereplője természetesen jelentkezett, és láss csodát: nem egy, hanem kettő mackó ütötte a markát tízezer forint értékben. Persze ez még semmi. Hiszen a mackók mellé járt még egy poroló funkcióval egybeépített, 200 ezer forintos porszívó, sőt egy gyapjútakaró is. Ennél szebben nem is alakulhatott volna a nap.

Igen ám, csakhogy ahhoz, hogy hozzájuthasson a hatalmas ajándékhalomhoz, egy csekélységet azért meg kell tennie. Egy plusz takarót kellene megvennie potom 199.999 forintért, ami, ha a minőségét nézzük, szinte ingyen van, ráadásnak meg ott vannak az ajándékok – mondták. Olvasónk azonban nem adta könnyen magát, és közölte: az a takaró, amiért fizetni kell, neki bizony nem kell. Egy gyereke van, bőven elég egy takaró is. Ezután jött aztán a meggyőzés, az az erőszakos fellépés, aminek hatására mégis megszületett a szerződés. A cég ráadásul haza is szállította az idős asszonyt, aki hálából egy ezrest is adott alkalmi sofőrjének.

Másnap aztán gondolkodóba esett, összeszámolta a 24 darab csekket és kiderült: a már a helyszínen befizetett tízezer forintjával együtt összesen 250 ezer forintot fog kifizetni a két év alatt. A cég gyakorlatias munkatársai a 25 százalékos kamatot is mindjárt hozzászámolták a takaró árához. Főhősünk azonnal tárcsázta a fogyasztóvédelmet, ahol kiderült: a cég feketelistán van, mivel jobbára az idős emberek lehúzásából élnek. A fogyasztóvédelemtől aztán küldtek is egy levelet a termékbemutatós cégnek, akik ennek hatására felhívták történetünk szereplőjét, azzal, hogy ugyan már mondja csak el, hogyan szuperál az új porszívó. Csak nincsen valami baj? Baj az volt. Közölte velük, hogy bár aláírta a szerződést, most eláll tőle, és egy csekk nem sok, annyit sem fog fizetni nekik. Azóta nem hallott felőlük, de bízik benne, hogy a békéltető tárgyalásra eljönnek azok a sorstársai is, akiket hasonló módon csapott be a cég. Mert csak úgy mellékesen: volt ott negyvenfunkciós, 600 ezer forintos robotgép is, és akadt vásárló is hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!