Hírek

2015.10.15. 18:04

A szakképzett munkaerő kulcsfigura lett a gazdaságban

Székesfehérvár - A megyeháza díszterme adott helyet a KKVHÁZ soron következő gazdasági csúcstalálkozójának, melyek témája ezúttal az emberi erőforrás volt.

B. Kiss László

Az ország gazdasági klubja 14. alkalommal rendezett gazdasági csúcstalálkozót, ezúttal Fehérváron. A fórum társszervezője a Pannon Lapok Társasága volt. A téma rendkívül aktuális derült ki a hozzászólásokból. A szakképzett munkaerőhiányával a kis- és középvállalkozások is kénytelenek szembesülni, helyzetüket pedig nehezíti, hogy sokszor nem rendelkeznek HR-es szakemberrel. Nem elég megszerezni a dolgozót, megtartani sem egyszerű. A motiválatlan munkavállaló kifele kacsingat, és akár csak 10 ezer forinttal több fizetés is elég ahhoz, hogy munkahelyet váltson. Fontos az elkötelezettség, és az, hogy a pszichológia szerződést betartsa a munkáltató: ne érezze a dolgozó, hogy nem teljesült minden, amit ígértek.

Elekes András lapigazgató főszerkesztő és Gulyás József, a KKVHÁZ, az ország gazdasági klubjának vezetője a csúcstalálkozón Fotó: Molnár Artúr

A KKVHÁZ, az ország gazdasági klubja több mint egy esztendővel ezelőtt indította el a gazdasági csúcstalálkozók sorozatát. A 14. ilyen fórumot Székesfehérváron tartották, a társszervező a Pannon Gazdasági Kollégiumot is életre hívó Pannon Lapok Társasága volt. A találkozó témája - a HR, azaz az emberi erőforrás szerepe a kisvállalkozások életében - igen csak aktuális, amint az a két percben limitált hozzászólásokból kitűnt.

- Hazánkban a munkavállalók 75 százaléka kis- és középvállalkozásoknál dolgozik. A képzett munkaerő megtalálása és megtartása egyaránt komoly kihívás elé állítja a cégeket. A duális képzés talán mindkettőt segíti, hiszen így a fiatalokban már tanulmányaik alatt erős kötődés alakul ki a gyakorlati helyül szolgáló céghez - vélekedett Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke szerint előbb utóbb minden cégnek létfontosságú lesz a munkaerő-tervezés. Továbbá az, hogy elkötelezettek legyenek a dolgozói. Nem mindegy az sem, hogy milyen a középvezetők vezetői eszköztára, hiszen ők kerülnek közvetlen kapcsolatba a dolgozókkal.

Kassai Róbert Fotó: Molnár Artúr

Kassai Róbert miniszterelnöki megbízott, az IPOSZ korábi alelnöke, arról beszélt, hogy egy régebbi felmérés szerint számos kisvállalkozás vezetője nincs kellően felkészülve arra a sok feladatra, melyet egyszemélyben kénytelen ellátni.

Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap lapigazgató főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy nem olyan régen az FMH még Irány a munka! címmel hirdetett programot, a közeli hetekben a Pannon Gazdasági Kollégium keretében, a fehérvári önkormányzattal és a megyei iparkamarával közösen szervezendő konferencián azonban a lap már arra a kérdésre keresi a választ: szakképzett munkaerőt, de honnan? Söpkéz Sándor, a Sóstó Zöld-Esély Klaszter képviselője a fehérvári Sóstói Ipari Parkot hozta fel példának arra, hogy a különböző cégek HR-es szakembereinek érdemes együttműködni, rendszeresen tapasztalatot cserélni.

Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja hozzászólásában megemlítette: a fehérvári karon az idén 20 hallgatóval megindult a duális képzés, s a következő tanévben már 90 hallgatót fogadnak a betársult cégek.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi karán 2014 szeptemberében indult el a duális képzés. A partner cégek közül 18 a kkv-szektorból verbuválódott számolt be Lambertné Katona Mónika megbízott dékán.

Különböző járulékfizetési kedvezményt vehet igénybe a vállalkozás pályakezdők, 55 évnél idősebb munkavállaló, gyesről, gyedről visszatérő hölgy vagy éppen csökkent munkaképességű személy alkalmazásakor hívta fel a figyelmet Menyhárt Róbert, a NAV megyei adóigazgatóságának vezetője.

Varga István, a VOSZ megyei szervezetének vezetője pedig arról számolt be a tagvállalkozások tapasztalatai alapján, hogy egyaránt nehéz például szakácsot és felszolgálót, vagy éppen kamionsofőrt találni.

A fehérvári rendezvény ideje alatt kezdődött meg a KKVHÁZ által meghirdetett megyék versenye is. A vetélkedő három fordulóból áll, a megyei csapathoz, melynek kapitánya Katona Gábor, a Sika Hungária Kft-től, bárki csatlakozhat.

A gazdasági csúcstalálkozón nem csak hozzászólásokra volt alkalmuk a résztvevőknek, de arra is, hogy rögtönzött standokon bemutassák a cégüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!