Lóerő

2015.10.15. 14:49

Itt az ősz, mire érdemes figyelni?

Sokan a telet tartják közlekedésbiztonsági szempontból a legveszélyesebb évszaknak, azonban a statisztikák szerint ősszel történik a legtöbb baleset.

Szabó Zoltán

Az ősz a közlekedés szempontjából is átmeneti időszak, amely számos váratlan meglepetést tartogathat. Íme, néhány példa, amelyekre érdemes odafigyelnünk biztonságunk érdekében.

A járművek őszi téli felkészítése időszerű. A gépjárműveket ajánlatos már októberben alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok, és hozzá kell szoknunk a korai sötétedéshez. A rosszabb látási viszonyokra autónkat is érdemes felkészíteni. A fényszórók működése mellett ellenőrizzük az izzók állapotát is: fényerejük ugyanis a sokévi használat és a szennyeződések miatt akár a felére is csökkenhet. Sötétedéskor fokozottan figyeljünk a gyalogosokra és a kerékpárosokra, hiszen nem biztos, hogy ők megfelelően felkészültek a megváltozott viszonyokra.

A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Jellemző az alacsony, gyakran fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Ne feledjük, esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban a jármű elé kerülhet.

Az őszi fény- és látási viszonyok között a gyalogosok mellett a kerékpárosokra is ügyelni kell Fotó: dpa

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Az úton nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák is könnyebben korrigálhatóak. Gondoljunk arra, hogy a pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. A romló látási viszonyok ellensúlyozására jó megoldás lehet a ködfényszóró, ezt azonban tényleg csak indokolt esetben használjuk.

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az út és időjárási viszonyokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!