Hétvége

2015.10.16. 13:49

Ha sorsod tudni vágysz, add a kezed - Rómában vendégszerepel a Canterina Kamarakórus

Egy kórustagnál nem túl stílusos, de hihető, hogy elakad a hangja, amikor az együttes levelezésében olaszországi, ráadásul római meghívást tolmácsoló felkérést talált. Csak úgy, a semmiből érkezve...

Magyar Hajnalka

Márpedig ez történt a zalaegerszegi Canterina Kamarakórus egyik tagjával, Konyecskiné Haász Beátával. Jobb helyre nem is futhatott volna be az a levél, hiszen a hölgy az olasz nyelv alapos ismeretében mindjárt a november 5-től 9-ig tartó út szervezésének szálait is kezébe vehette.

– Ilyesmi nem túl gyakran fordul elő az életünkben, érthető tehát, hogy lázas izgalom vett rajtunk erőt – meséli Beáta. – Kiderült, az interneten kalandozva, véletlenül talált rá a honlapunkra Umberto Vassallo, az „I concerti al Gianicolo" koncertsorozat művészeti vezetője. Láthatta, hogy 2010-ben kórusunk már szerepelt Olaszországban egy fesztiválon, mégpedig magyar folklór műsorral. Ez felkeltette az érdeklődését, ugyanis beleillett a koncepciójába.

Az említett koncertsorozat – amin a Canterina Kamarakórus egyedül képviseli hazánkat –, októbertől áprilisig zajlik, változatos programmal.

– Jelezte is Umberto Vassallo, aki maga is aktív zenész, a Roma Classica Quintett tagja, hogy a folklór mellett szívesen hallana tőlünk könnyed, felszabadult, profán hangvételű műveket.

A Canterina hölgykoszorúja. Elöl dr. Lengyelné Takáts Veronika, Illés Zsuzsanna és Bánhidi Lilla, mögöttük Domonkos Gáborné Plesz Márta, Dr. Tomposné Vajda Katinka, Szilágyi Anita, dr. Bikali Bernadett és Bárdosné Dely Mária, felül Németh Renáta, Konyecskiné Haász Beáta, Major Erzsébet, Bujtor Anita, Rónaszéki Réka, Décsy-Paál Enikő, Bolla Krisztina és Farkas Szilvia.  Fotó: Berta-Tóth E. Manuéla

– Ennek szellemében állítottuk össze a másfél órás műsort, ami szinte a teljes műfaji palettát felöleli – veszi át a szót Décsy-Paál Enikő, a kétszeres hangversenykórus minősítésű Canterina karnagya. – A válogatásba a kórus által kedvelt, legmutatósabb művek kerültek, de az is szempont volt, hogy népszerűsítsük a magyar zeneszerzők (Kodály Zoltán, Karai József, Orbán György, Ligeti György, Halmos László) műveit. Emellett belefér még két olasz madrigál, Verdi Traviátájából a Cigánykórus, a Thank You For The Music is az ABBA-tól, továbbá egy Paul Simon darab. A műsort szólóprodukciók színesítik, Bujtor Anita, Major Erzsébet és dr. Lengyelné Takáts Veronika opera és operett részletekkel szolgál a közönségnek.

Olaszországban Décsy-Paál Enikő mellett a nagykanizsai Németh Renáta lesz a vendégkarnagy, a zongorakíséretet pedig Fridrich Eszter biztosítja. A fellépés helyszíne a Capitólium közelében található kis színház, a Teatro dei Ginnasi lesz.

De ha már odáig elutaznak, csak ki kellene használni az alkalmat további szereplésre is – vetődött fel az ötlet. A szervezéséhez a polgármesteri hivataltól kértek segítséget, s kaptak is szíves invitálást a Római Magyar Akadémiára, ahol ugyancsak bemutatják új műsorukat. A felkészülés izgalmát fokozza, hogy Verdi kórusművét ékes olasz nyelven készülnek megszólaltatni.

– Tudni kell a darabról, hogy iszonyatos tempót diktál, nagyon kell pörögnie a nyelvnek – részletezi Haász Beáta. – Az alábbi sorok: „Ha sorsod tudni vágysz előre, add csak a kezed,/ Megjósoljuk mi abból, hogy mi lesz veled" olasz megfelelője például különösen nyelvtörő: „Se consultiam le stelle, consultiam le stelle/ Null'avvi a noi d'oscuro, no, null'avvi a noi d'oscuro"... Nem könnyű, a szöveg megtanulása speciális felkészülést igényelt.

De nem hagyják cserben közönségüket, s október 27-én, kedden 17.30-tól a teljes római műsort bemutatják a hangversenyteremben.
Ott majd megnézhetjük a hölgyek tenyerét is, bele van-e írva a római siker...

További felkérések is akadnak naptárjukban, a Canterinát december 6-ára Kaposvárra hívta meg az ottani evangélikus kórus. A zsúfolt program miatt szokásos adventi koncertjükre idén nem futja az erőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!