Életmód

2015.10.18. 11:25

Shakshuka, a Közel-Kelet kedvelt lecsója

Veszprém – A borongós őszi napokon érdemes körülnézni az éléskamrában és gyönyörködni kertünk színes zöldségeiben, amelyekből ez a testet és lelket melengető étel készül: a fűszeres paradicsomszószban rotyogó paprika és buggyantott tojás adja a shakshuka alapját, amelyet kedvünk szerint bolondíthatunk meg más roppanós zöldekkel.

Szarka Evelin

Aki egyszer megízlelte ezt az egyszerű, de fenséges fogást, tudja, hogy nincsenek szabályok: a vegánok tofuval, cukkinival, aromás szárított paradicsommal és padlizsánnal dobják fel, a sajtimádók fetával, míg a magyar konyhán edzett gyomrú szakácsok gyakran csempésznek bele kolbászkarikákat, chorizót vagy bacont. Az Észak-Afrikában népszerű étel berber neve is keveréket jelent, amit minden nép tovább finomította a saját gasztronómiai hagyományai alapján.

Fotó: Szarka Evelin

A shakshuka összehozza az embereket, mint a tel-avivi bolhapiac egyik romkocsma jellegű, emblematikus helye, a Dr. Shakshuka, ahol a tulajdonos-főszakács – börtönben töltött évei alatt tökélyre fejlesztett lecsóreceptjei közül válogathatnak a vendégek: muszlim, keresztény és zsidó ismeretségek köttetnek a shakshuka-szósz tunkolása mellett. Az izraeli lecsónak is nevezett étel alapváltozának az elkészítése rendkívül egyszerű.

Bár kapható kimondottan a shakshukához kifejlesztett fűszerkeverék, ne csüggedjünk, hogy nálunk nem lehet beszerezni!. Néhány vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát kockázzunk apróra, és kezdjük el pirítani olívaolajon. Ha nem őrölt chilit, hanem kis paprikakarikákat teszünk a lecsóba, érdemes a hagymával összepirítani. Vágjunk csíkokra két kaliforniai paprikát, és szeljünk fel hat szép paradicsomot! Az üvegesre párolt hagymára jöhet a só, a bors, a római kömény és egy csipetnyi őrölt chili, esetleg zamatos őrölt pirospaprika, késhegynyi kurkuma. Hevítsük együtt egy kicsit, majd halmozzuk rá a paprikát!

Más zöldséget is dobhatunk a sercegő serpenyőbe. Hintsük meg egy kanál cukorral, hogy ellensúlyozzuk a paprika kesernyés ízét, karamellizáljuk, és öntsük nyakon egy konzerv paradicsomsűrítménnyel! Keverjük hozzá a felszeletelt paradicsomot, főzzük sűrű szósszá a levét, és üssünk bele néhány tojást! Tíz perc, és serpenyőben, friss petrezselyemmel meghintve, házi cipóval és friss zöldségekből készült salátával tálalhatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!