Gazdaság

2015.10.18. 11:39

Nemzetbiztonsági kérdés, kinek a kezében van a föld

A magyar társadalom ma egyfajta mély hipnózisban él - véli Ángyán József. A kérdés: mikor ébred belőle, és mi lesz a varázsló végzete? A magyar föld sorsáról esett szó pénteken.

V. Varga József

Nemzetbiztonsági kérdés, kinek a kezében van a föld - Ángyán professzor ezzel a kitétellel kezdte előadását. Továbbá élelmezés- és élelmiszer-biztonsági, környezetbiztonsági, energiaellátási és regenerálódási kérdés is. Ki tudja ezeket biztosítani a lakosságnak, ha a föld kevesek kezében van? A szakember szerint az államnak a közösségek, és nem a tőke oldalára kell állni! Nem elég, ha magyar kézben marad a föld, azoknak a családoknak kell juttatni, akik megművelik.

Mi lesz veled magyar föld? címmel tartottak fórumot pénteken este Kishantoson, a vidékfejlesztési központban. A többi között szó esett túl-
élésünk létfeltételeiről és földviszonyainkról, a beszélgetés A magyar föld sorsa és az Országvesztés törvényesített földrablással című kötetek szerzőivel zajlott. Előadást tartottak az Akadémia doktorai, Ángyán József: Mi lesz veled magyar föld, mezőgazdaság és vidék? és Tanka Endre: A föld miért nem azé, aki megműveli? címmel.

Ángyán József (j), Tanka Endre, Sz. Tóth János, a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke és Varga Géza mezőgazdasági szakpolitikus

- Nemrégiben újabb fejezet nyílt a magyar termőföldek krónikájában - emelte ki Ángyán József. - Amit bő éve bérbe adtak, most nagy hirtelen dobra verik. Mindez azért baj, mert az állam csak kezelője a közös nemzeti földvagyonnak. Azért bíztuk rá, hogy azzal a közjót szolgálja, és nem azért, hogy dobra verve a spekuláns tőkeérdekeltségek magánvagyonait gyarapítsa, ami egyúttal minden eddiginél nagyobb birtokkoncentrációt tesz lehetővé. A szemfényvesztés része, sokakhoz kerül kevés föld, de ne feledjük, a kevesekhez viszont annál több.

Az előadó a földéhség fő okaként említette: aki több ezer hektárra véglegesen ráteszi a kezét, hatalmas extra- profitot ígérő monopolhelyzetbe kerül. Ha nő az élelmiszerek világpiaci ára, akkor akinek az előállításához szükséges alaperőforrás, a föld a kezében van, annyit kér érte, amennyit akar.

A kibontakozó jövőkép elrettentő: Dél-Amerika summázta kendőzetlenül az MTA doktora. A társadalom kettészakadása elviselhetetlen különbséggé fokozódik, s a bezárkózó, védekező multimilliárdos elit szembekerül a kívül rekedt, nyomorgó milliókkal. A mohó zsákmányszerzőket meg kell fékezni tette hozzá , de az önmérséklet is megfontolandó lenne a részükről.

- Változtatás kell a vidék, a falu, a helyi közösségek fejlődéséhez - hangsúlyozta végezetül Ángyán József. Az ökoszociális piacgazdaság
talaján, visszavéve a közösségek államát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!