Gazdaság

2015.10.19. 20:08

Egyre több a hiányszakma, lasszóval fogják a szakembert

Fejér megyében a jövő tanévben húsz hiány-szakképesítés közül választhatnak a pályaválasztás előtt álló tanulók.

Klecska Ernő

A Magyar Közlöny 149. számában (10.13.) megjelent a 2016/2017-es tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés. A következő tanévben Fejérben az alábbiak számítanak hiányszakmának: mezőgazdasági gépész, hegesztő, villanyszerelő, kőműves és hidegburkoló, szerszámkészítő, elektromos gép- és készülékszerelő, szociális gondozó és ápoló, ipari gépész, húsipari termékgyártó, asztalos, gyakorló ápoló, gyártósori gépbeállító, dísznövénykertész, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, gyakorló mentőápoló, karosszérialakatos, festő, mázoló, tapétázó, laboratóriumi, ruhaipari és gépgyártástechnológiai technikus. A szakképzés felügyelete július 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került. Az átalakítás célja a hatékonyabb szakképzés létrehozása, a munkaerő-piaci igényeknek való jobb megfelelés – tájékoztatott Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke.

A szakember – mint már korábban is többször – elmondta: a tanulók körében népszerűek és keresettebbek az úgynevezett hiányszakmák. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy a hiányszakmát tanulók öt éve már külön ösztöndíjat is kapnak. Ennek összege a tanulmányi eredményektől függően átlagosan 20000 forint és ehhez még nagyjából ugyanakkora összeget kapnak, ha tanulószerződést kötnek egy céggel. A hiányszakmák az ország megyéiben eltérőek, azonban az iparilag fejlett térségekben sok az azonosság. Megyénkben 13 szakiskolában van lehetőség hiányszakma tanulására. A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság, mint konzultációs, véleményező, javaslattevő és tanácsadó grémium egyik legfontosabb feladata az, hogy évente egy alkalommal a munkaerő-piaci kereslet alapján megtegye javaslatát, a jogszabályi kritériumokat figyelembe véve a szakképesítésekre és a hiány szakképesítésekre. A 2016 és 2017-es tanévre a Fejér megyei „MFKB” összegzése alapján a nemzetgazdasági miniszter 20 hiányszakmát hagyott jóvá megyénkre vonatkozóan. Az elmúlt években a most meghatározottnél kevesebb hiányszakma volt. Kikerült viszont közülük néhány: ilyen a abroncsgyártó, az ács és a férfiaszabó is például.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!