Hírek

2015.10.22. 13:20

A magyar nem szeret pucéran szaunázni – Vas megyében is élénk lesz a vendégforgalom a hosszú hétvégén

Egy átlagos őszi hétvégéhez képest több mint 2,5-szeresére nő a belföldi vendégforgalom az október 23-ai hosszú hétvégén a szallas.hu előrejelzése szerint.

A 10 legnépszerűbb település közül 9 fürdőváros, a lista élén Eger áll, Sárvár a tizedik helyen képviseli a vasi erőket. Az Év szállása-verseny keretében készített friss felmérés azt mutatja, hogy a vendégek elsősorban a gyógyvíz áldásait, aztán a masszázst és a szaunavilág  örömeit keresik. Gyors Vas megyei körkérdésünkből pedig az is kiderül, hogy az őrségi szállásadóknak is lesz dolguk  az elkövetkezendő napokban: szép idő várható, a táj szépségeit kulturális program dobja föl.

Töretlen a hosszú hétvégi kikapcsolódás népszerűsége a belföldi utazók körében: a szallas.hu adatai szerint az október 23-ai ünnep nyújtotta háromnapos pihenőre egy átlagos hétvégéhez képest 170 százalékkal több foglalás érkezett. „Az őszi, hűvösebb időjárás egyértelműen a wellness-szolgáltatásokat is nyújtó szállodáknak, illetve gyógyvizes településeknek kedvez. A most következő hosszú hétvégén átlagosan 41 414 forintot költenek a magyarok szállásra, ami megközelíti az átlagos nyári foglalási értéket”,  emeli ki Szigetvári József, a szallas.hu ügyvezetője.

A hazai gyógyvíz erejének kihasználása után a magyarok körében a masszázs a legnépszerűbb szolgáltatás, amit a szaunázás követ. A friss felmérés szerint a masszázs jellegű szolgáltatásokat elsősorban a 36 év feletti vendégek keresik. A masszőrválasztásnál inkább a szakértelemre, semmint a nemre vagyunk érzékenyek: a férfiak és a nők többsége számára egyáltalán nem számít a masszőr neme. A szaunázás tekintetében is tudatos a magyar: minden második válaszadó ismeri a forróságban egyhuzamban eltölthető optimális időt (10-15 perc), és több mint kétharmaduk az ideális szauna hőmérséklettel (75-90°C) is tisztában van. A szaunabeli viselet ugyanakkor már gyakran konfliktus forrása, hiszen ezt a szolgáltatást 100 vendégből 5 teljesen pucéran szereti igénybe venni. „Az egyébként Finnországban bevett szokást a magyar vendégek kétharmada nem veszi jó néven, így az sem ritka, hogy ezt szóvá teszik. A teljes pőreséget éppen az ilyen konfliktusok elkerülése végett a legtöbb hazai szálloda szabályzatban tiltja is a vendégeinek”,  teszi hozzá Szigetvári József.

A megye szálláshelyei szintén teljes felkészültségben várják a hosszú hétvégét, amikor remélhetőleg az időjárás is a pihenni vágyók szolgálatába szegődik. Az egyik őriszentpéteri vendégház működtetője, Kiss Izabella azt mondja,  telt ház van náluk, ami a pénteket és a szombatot illeti. Pótágy nélkül tizenkét vendéget tudnak fogadni egyszerre, az őrségi vendéglátásra különben is jellemző a  családias, „kicsi és otthonos”  vendégfogadás. Az Őrségbe érkezőkre sem jellemző, hogy az utolsó pillanatban kapnak észbe, többnyire már jó előre, hetekkel korábban lefoglalták a szálláshelyeket. A hosszú hétvége mellett az is nagyot nyom a latban, hogy ebben az időszakban gazdag kulturális kínálat is várja (éppen Őriszentpéteren) az érdeklődőket. Úgyhogy bár augusztus 20-ával vége a szezonnak, az elkövetkezendő napokban nagyüzem várható. Aztán lesz még egy csúcs az idén: karácsony, szilveszter környékén.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával szoros összefüggésben működő Tourinform-iroda információval segíti a szállásadókat, 150-200 cím szerepel a levelezőlistán. A múlt héten, a hét elején heten jeleztek vissza, hogy akad még a hosszú hétvégére szabad kapacitásuk. Hiszen előrelátás ide vagy oda, a várható jó idő okán többekben mégiscsak az utolsó pillanatban buzgott föl az utazási kedv.

A sárvári ötcsillagos hotelben természetesen telt ház várható a hosszú hétvégén. Bolla Barbara sales manager hangsúlyozza, hogy az októberi-novemberi időszak jellemzően egyébként is jónak mondható, hiszen ez már a wellnes-szezon, amelynek áldásaiból részesülhetnek a szálloda vendégei. Vagyis a telt házas időszak a hosszú hétvégével nem  ér véget a sárvári szállodában. Még az egyágyas szobák is fogynak, pedig ezek mennek el a legnehezebben. Elvégre pihenni is társaságban a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!