Kultúra

2015.10.25. 19:28

Meggyőző Fészekalja-siker

Székesfehérvár - Negyedszer telt meg A Szabadművelődés Házának színházterme a Paál István Fesztivál közönségével és a fellépőkkel. A három napos színházi találkozó végén díjakat is osztottak.

Bokros Judit

Az érdeklődésből nagyon úgy tűnik, egyre ismertebb és megbecsültebb a Paál István Fesztivál (PIF), amelyet már negyedszer szervezett meg a Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület. Az országos amatőr színjátszó találkozó gondolata még a Péntek 3 Tejátrum egykori, legendás vezetőjétől, Tóth Lászlótól származik, ezt váltották valóra a fiatalok, akikkel foglalkozott.

Mára egyre több társulat érzi úgy: érdemes magát megméretnie a fehérvári találkozón, ahol a bemutatkozás lehetősége mellett szakmai tanácsokat is kaphatnak.

A Péntek 3 Tejátrum vezetőjétől, a Matolcsi Miklós egyesület elnökétől, Bartyik Gábortól megtudtuk: idén már 23 csoport jelentkezett a PIF-re, közülük 18-at válogattak be a versenyprogramba, a közönség azonban végül 16 darabot láthatott, mert ketten lemondták a fellépést. Ez elég nagy ugrás, hiszen az elmúlt években 10-12 jelentkező volt, s a kiválasztott 8-10 előadás belefért két napba, most azonban három napossá bővült a fesztivál.

A zsűriből Kozáry Ferenc (balra) gratulált Csongrádi Barnabásnak, aki Palumby Zsombor nevében átvette a díjat
Fotó: Koppán Viktor

A fellépőket előzsűrizés után választják ki, többnyire videó alapján. Kezdetben inkább az volt a cél, hogy a fesztiválhoz illő szakmai színvonal elérése mellett minél több csoport legyen, most viszont már valóban kell a szűrő - mondta el Bartyik Gábor, aki hozzátette: ha esetleg egy gyengébb és egy erősebb produkció követi egymást, az is tanulságos lehet. Ami a PIF ismertségét, hírét illeti, az elnök elmondása szerint túl nagy reklámot nem tudtak csapni a találkozónak, már csak anyagi okok miatt sem. Ám valahogy e nélkül is, amolyan öngerjesztő folyamatként terjed a híre, mert a csoportok egymásnak ajánlják a fesztivált. Fontos persze az időzítés is, ebben az őszi időszakban nincs hasonló színjátszó seregszemle. A szervezők, az egyesület számára összességében az a legfontosabb, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, legyenek akárhányan is - fogalmazott Bartyik Gábor.

A fesztiválon az első három legjobbnak osztanak díjat, elismerik a legjobb színész és a legjobb rendező munkáját, és most már újdonságként elnyerhető a közönségdíj, illetve van egy, a legígéretesebb első előadónak szóló elismerés.

A zsűriben Sipos Vera szabadúszó színésznő mellett Adorján Viktor színháztudományi szakember és Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa kapott helyet. Rajtuk kívül a találkozó egy-egy napján vendég zsűritagként Kozáry Ferenc színművész és Tarr Judit színésznő is jelen volt.

Adorján Viktort a fesztivál végén kértük összegzésre.

- Tömény és változatos programot láthattunk, sok műfajjal, színházi határesetekkel. Egy-két kivételtől eltekintve magas volt a szakmai színvonal. Külön öröm, hogy középiskolás és felnőtt csoport egyaránt szerepelt, s ez példaértékű lehet a fiataloknak. Nagy jövőt jósolok a fesztiválnak, és támogatandónak tartom - mondta Adorján Viktor

A negyedik PIF-en Fejér megyét a Péntek 3 Tejátrum, a KafkaBeat Kocsmaszínház, a Szín-padka társulat és a Szabad Színház képviselte egy-egy darabbal.

A díjátadót vasárnap tartották. Az első helyet a zsűri egyhangú döntésével a Péntek 3 Tejátrum szerezte meg a Fészekalja című darabbal. Második lett a Vájárok társulata a Bányavirág című előadással, harmadik az Atom Panni Társulat, darabjuk címe: O.Z. meg a Szingli, a Kurva, az Anya, és a Szent. A legjobb rendező díja Almássy Bettináé, a legtehetségesebb előadó Palumby Zsombor, a legígéretesebb első előadó Pintér Szilvia lett. A közönségdíjat a Dramatőrök csoport nyerte, A test angyala című előadással.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!