Kultúra

2015.10.25. 20:18

Aznavour híres dalai - Örmény hagyományőrző estet rendeztek

Székesfehérvár – Állítólag az örmény sárgabarack a legjobb a világon. Szép nagy szemű, zamatos, édes. A pion pedig majdnem olyan, mint a rózsa, de mégsem az.

Szabó Zoltán

Mindezt egy kiállítás képeit nézegetve tudtam meg, a Székesfehérvári Örmény Nemzetiség Önkormányzat elnökétől, Kazarjan Knar Aszaturovnától. A festményeken „szerepelt” a gyümölcs és a virág. A független Örmény Köztársaság kikiáltásának 24. évfordulója alkalmából hagyományőrző kulturális estet rendeztek a Szent István Művelődési Házban. Ott mutatták be a jereváni Vardanyan Ruben festőművész impresszionista jegyeket is mutató képeit, és ott mondta el az elnökasszony, hogy az ország kitűnő klímája kedvez például a szőlőnek is.

Persze nem csak erről beszélgettünk, hanem arról is, hogy Fehérváron két, közvetlenül Örményországból jött és a nyelvet beszélő család él, de sokan vannak, akik örmény leszármazottak.

Gevorkjan Szuzanna és édesanyja, Kazarjan Knar Aszaturovna

Ők a legutóbbi népszámláláskor is örménynek vallották magukat. A két család pedig segít nekik, hogy a nyelvet tanulhassák. Köztük Gevorkjan Szuzanna is, Kazarjan Knar Aszaturovna lánya, az önkormányzat alelnöke, a kulturális ügyek felelőse, aki hagyományos táncokkal fel is lépett az az esten. Ők 1993-ban települtek át Jerevánból Magyarországra, és azóta itt élnek, dolgoznak. Rendszeresen rendeznek esteket, és április 24-én megemlékeznek az örmény népirtástól. A híres francia énekes, Charles Aznavour nagyszülei is áldozatul estek a népirtásnak. Az énekes dalaiból pedig a a szombati esten láthattak előadást a vendégek. Főztek örmény étkeket is, köztük a magyar töltött káposztára emlékeztető, szőlőlevélbe töltött húst és a marlanka süteményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!