Életmód

2015.10.25. 18:38

Eszterlánc - Könnyfakasztó rekorderek

Nem mered bekapni. De igen! Incselkedett Cecíliával a társaság többi tagja, s hogy bebizonyítsa bátorságát, a salátájába dobott egy karika Habanérót, majd a zöldségekkel együtt szájába vette.

Szente Tünde

Először vigyorgott, hogy nincs semmi baja, flegmán még a vállát is megrándította, mondván, meg se kottyan neki, de miután fellángolt a szájában a szupererős fűszer, a homlokáról folyt a veríték, a látása is elhomályosult, végül a szíve majd kiugrott a helyéről. Tudta, hogy a „barátai” között ott lapít a termesztő, akinek köszönhetik a szüreti „kóstolót” . A gondosan összeállított kollekcióból nem hiányoztak a piros, a sárga, a narancssárga, de még a lila színű termések sem, változatos formában és méretben. Mikor az látta, hogy nagy a baj, felállt, és az előre odakészített kis pohár tejet Cecília kezébe nyomta azzal a szándékkal, hogy igya meg. A közeli faluban élő képzőművész az apja után örökölt fóliasátrakban próbálta meg néhány esztendeje a chili termesztését, ami mára akkora vállalkozássá nőtte ki magát, hogy pénzt is hoz a konyhára. A világ legtávolabbi pontjáról rendeli a magokat, beszállítójává vált a szárítással és savanyítással foglalkozóknak. Miután Cecília paprikás hangulata alábbhagyott, továbbra is a chilinél maradtak, a „jó barátot” vallatták, hogy neki vajon melyik a kedvence? Abból több is van, de még ő sem avatott mestere az ezernyi fajtának. A tizenöt-húsz centiméter hosszú Anaheim típusa enyhén csípős, édes, éppen ezért töltésre is alkalmas. A Rocotillo íze gyümölcsre hasonlít, tél végi, korai vetése ajánlott. A könnyen termeszthető sötétzöld Ancho Poblano grillezve kiváló. A sárga színű Santa fe Grande finom salátákban és szendvicsekben. Ideális a kezdő chili-kertész számára a Fresno, amely savanyítva is tökéletes. A magyar hegyes erős, latin nevén Capsicum anuum Dél-Amerikából származik, gyorsan növő, korán termő fajta, miként a nálunk oly népszerű, ragyogó-vörös cseresznyepaprika, a Cherry Bomb. No, és a „társasági merénylet” tárgya, a mexikói, méregzöld Jalapeno, amely népszerű összetevője a chili-szószoknak, levét szív- és érrendszeri problémák kezelésére isszák. Az élelmiszerüzletek polcain leggyakrabban a Prairie Fire derít jobb kedvre a sárgán, zölden, pirosan tarkálló, égbe meredező három centis bogyókkal. Hálás kis növény, amely a konyhaablak párkányán is terem. Aki pedig a leggyilkosabb változatra vágyik, az szerezze be a Dorset Naga, a Bhut Jolokia, a Trinidad Scorpion fajtákat, avagy a Guiness-rekord legutóbbi csúcstartót, a Carolina Reapert-t, amelynek csípőssége órákkal a fogyasztás után is érezhető.

Címkék#eszterlánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!