Kultúra

2015.10.26. 12:03

Szerelmes levelek - Bemutató a Latinovits-Bujtor Játékszínben

Veszprém - A. R. Gurney Love Letters – Szerelmes levelek című előadását a Latinovits–Bujtor Játékszínben mutatták be, Kéri Kitty és Oberfrank Pál szereplésével.

Balla Emőke

Az amerikai drámaíró, regényíró, A. R. Gurney leggyakrabban játszott műve, a Love Letters – Szerelmes levelek, mely Melissa és Andy kapcsolatáról szól. A Vámos Miklós fordította színdarabban Andy tízévesen írja  első levelét egy copfos kislánynak, a kamasz Melissa mindenét odaadná Andyért. A sors elszakítja egymástól a két fiatalt, szerelmük levelekben lángol fel ismét, szakad meg, majd éled újjá. A fiú egyetemre jár, a lány a kisvárosban marad, a fiú megházasodik, a lány férjhez megy, a levelek azonban összekötik őket. Két teljesen különböző egyéniség – Andy a visszafogott, jól nevelt, ambíciókkal teli ügyvéd, aki választást nyer, szenátor lesz, és az érzelmeit inkább vállaló, lázadó, szókimondó, művészi hajlamú Melissa. Egymástól messze vezető életutak, melyek csak időnként keresztezik egymást.

Fotó: Péti Krisztina/Veszprémi Petőfi Színház

Az, hogy ez a kapcsolat szerelem, valójában csak az előadás végén derül ki, amikor Melissa elvesztése után Andy magának is bevallja: soha nem szeretett még így senkit, egész életében fontos volt neki a lány. Ezt megelőzően inkább barátságnak tűnt kettejük köteléke, amibe belefért néha szorosabb érintkezés, románc, viszony, játékos civódás, veszekedés, egymás támogatása vagy dorgálása. Szerelem.

A négy évtizeden át tartó levelezés mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteit Veszprémben Kéri Kitty és Oberfrank Pál adja elő. Díszlettel, színpadképpel nem sokat kellett bajlódni; a színészek két fotelben ülve olvassák a leveleket, mellettük néhány doboz. A színészi játék is inkább a levelek közötti hallgatásokban, a sértődésekben, duzzogásokban, a várakozásban csúcsosodik ki, bár Kéri Kitty igyekezett a különböző korú Melissát megjeleníteni, érzelmi kitöréseit visszaadni. A levéldrámában a színészek könnyeden ugrálnak térben és időben, a nézők pedig velük együtt figyelik a kapcsolat alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!