Otthon

2015.10.26. 16:31

Tegyük el télire! Sokáig eláll az alma, körte, paradicsom

A zöldségeskertbe még az őszi fokhagymát ültethetjük, akárcsak a salátapalántákat.

Tóth B. Zsuzsa

A virágoskertben a kaktuszok, pozsgások öntözését fogjuk vissza, könnyen elrothadhat a gyökerük a felesleges víztől, hiszen ilyenkor már keveset párologtatnak. A körtét, almát vigyük védett helyre, sokáig tárolhatjuk a hűvös kamrában. Még a téli hónapokban is élvezhető lesz egyes fajták gyümölcse. Legalább kéthetente tanácsos átvizsgálni, a túlérett, esetleg romlott darabokat kivenni a többi közül. A zöld paradicsomból savanyúságot, salátát készíthetünk, de ha a növény hajtását a zöld paradicsomokkal együtt levágjuk és fagymentes helyen felakasztjuk, a bogyók fokozatosan beérnek és ehetjük a friss paradicsomot akár év végéig is. 

A krumpli tárolására több lehetőség kínálkozik. Szellőző kender- vagy papírzsákba tegyük, hogy ne érje fény. Erkélyen műanyag fóliával, pokróccal takarjuk le, nehogy megfagyjon. A paprikát ugyancsak eltehetjük néhány hétig egyenként szalvétába vagy papír zsebkendőbe csomagolva. Fagymentes, hűvös helyen tároljuk. A gyökérzöldségeket, céklát, tormát egy méter mély, szalmával alul-felül kibélelt gödörben remekül tárolhatjuk egészen tavaszig. A felső szalmaréteget takarjuk be földdel húsz centi vastagon. De pincében, nyirkos homokban szintén eltarthatjuk, ládában, soronként rétegezve papírral vagy homokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!