Otthon

2015.10.26. 16:28

Hallooween: csak néhány alapanyag kell a dekoráláshoz

Az október végi, november eleji napokra már hazánkban is egyre többen feldíszítik a lakást a tréfás, de akár kissé ijesztő figurákkal. A halloween nálunk is egyre elterjedtebb. Ha nem is ünnepeljük, de szívesen díszítjük fel ilyenkor a lakást, a munkahelyi környezetet.

Tóth B. Zsuzsa

Az üzletekben nagyon széles kínálat van a lakásdíszekből, azonban kis ügyességgel magunk is fillérekből díszíthetünk. Arról nem beszélve, hogy most, az őszi szünetben juthat idő az alapanyagok beszerzésére és a gyerekekkel való közös családi barkácsolásra. Mindehhez Lantos Krisztina virágkötő ad hasznos tippeket.

Egyszerű jelmezt ölthetünk egy kalappal és seprűvel, de akár a lakást is dekorálhatjuk halloweenre - mondja Lantos Krisztina virágkötő

A legegyszerűbb, ha az erdőn járva szedünk különféle méretű tobozokat, makkot, de találunk gubacsot és lehullott fakérget is. Az utcán találhatunk sokféle szép, színes falevelet, vadgesztenyét. Kisebb ágakból köthetünk koszorút, vagy csak egyszerűen egy kis kötegbe kössük rafiával vagy rusztikus hatású madzaggal. Virágboltokban, barkácsüzletekben szintén sok kelléket beszerezhetünk. A halloween színe elsősorban a fehér, a narancs árnyalatai és a fekete. Beszerezhetünk a zöldségesnél nagy sárga tököt, aminek a hátulján egy lyukat vágva kivájjuk a belsejét. A lyukkal szemközti oldalon cakkos szájat, szemet vágjunk, tegyünk bele egy mécsest és készen van a töklámpás. Befőttesüvegből is készíthetünk lámpást. Vonjuk be színes papírral, vagy fessük be, de hagyjunk réseket szemeknek, szájnak. A peremére erősítsünk szorosan drótot fogantyúnak, és tegyünk bele mécsest. Dekorfilcből kivághatunk különböző alakzatokat, például fekete macskát, seprűs boszorkányt, denevért, pókot. Fehérből szellemet, csontvázat, sárgából tök formát. Ezeket damillal felerősíthetjük a lámpára, plafonról lelógó koszorúra.

Egy régi lepedőből szellemjelmezt fabrikálhatunk, de akár a cirokseprűt is feldíszíthetjük. Kis, filcből kivágott figurákat erősítsünk rá, a bejárati ajtó mellé állítva mosolyra deríti az érkező vendéget. Kopogtatót is készíthetünk az ajtóra, vagy asztali dekorációt egy koszorúalapot feldíszítve. Jól jöhet ezekhez például egy kis moha, színes anyagmaradék, szalag. Szükség lesz ragasztópisztolyra és száraz termésekre.

Az amerikai ünnep egyre inkább meghonosodik nálunk. Az óvodákban, iskolákban sok helyen már lámpásokat készítenek a gyerekek, aztán akár fel is vonulnak este az utcákon. De ha csak a kreativitás, a kézügyesség fejlesztésére, a családi együttlétre használjuk fel a közös családi barkácsolást, már akkor is megérte ráfordítani néhány órát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!