Gazdaság

2015.10.27. 14:36

13 milliárd jut a megye gazdálkodóinak

Megkezdte a közvetlen agrártámogatások egyes jogcímeire az előleg kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az előlegeket november 30-ig fizetik ki a támogatásra jogosult gazdálkodóknak.

Dávid Erzsébet

A közvetlen agrártámogatások előlegének kifizetése már az őszi munkák végzésénél is komoly segítséget jelent a gazdálkodóknak

A megyében 5891 gazda 278 ezer hektárra nyújtott be támogatási kérelmet az egységes kérelem keretében. Miután Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely él az akár 70 %-os előlegfizetés lehetőségével, (korábban az előleg mértéke maximum 50 százalék lehetett) a megyében mintegy 13 milliárd forint értékű előleghez juthatnak hozzá az érintett mezőgazdasági termelők- tájékoztatta lapunkat az MVH megyei kirendeltségének vezetője.Bögyös Zsolt hangsúlyozta: az előleget jogcímenként, s azon belül is csoportonként fizetik, azaz nem egyszerre kerül sor az utalásokra. Az előlegfizetésnél a területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítésért kapott támogatás együttes összege prioritást élvez, de miután ez két külön jogcímet jelent, külön is kerülnek kifizetésre. Az éves keretösszeget figyelembe véve, a 70 százalékos előleg mértéke a SAPS esetében hektáronként legfeljebb 31 868 forint, a zöldítés támogatásnál pedig maximum 17 748 forint lehet. Az előleg fontos a gazdálkodók számára, a támogatással ugyanis javítható a termelők likviditása, a kapott pénz segítséget jelent az őszi munkák hatékony tervezéséhez és elvégzéséhez, s enyhítheti a piaci zavarok miatt nehézségekkel küzdő ágazatok problémáit.A területalapú támogatásokon felül az idén még az átmeneti nemzeti támogatásként adható nemzeti tejtámogatás, valamint termeléshez kötött anyajuh támogatás, a tejhasznú tehéntartás támogatás, a KAT anyajuh támogatás és hízottbbika tartás támogatás előlegét fizeti ki az MVH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!