Hírek

2015.10.27. 20:04

Már épül a kerékpárút Zanatig

Szombathely – Hét éve várnak a zanatiak kerékpárútra. Néhány hete megkezdődött az építkezés, jövő decemberre elkészül a teljes szakasz.

Szombathelyi Médiaközpont

2012 év végéig kellett volna elkészülnie a várost Zanattal összekötő kerékpárútnak. A terület tulajdonosa 2008-ban kötött megállapodást az önkormányzattal, melyben vállalta az út megépítését. Cserébe az önkormányzat belterületbe vonta a tulajdonos ingatlanjait. Ám a határidőt többször módosítani kellett.

A kerékpárút megépítésének legnehezebb szakasza a körgyűrű legforgalmasabb csomópontja, a Zanati úti körforgalom melletti átvezetés. 2013-ban a közgyűlés azt kérte a tulajdonostól, hogy a biciklisek és gyalogosok biztonságos átkelését szolgáló kerékpárutat a felszín alatt vezessék el. Erre azonban a közlekedési hatóság nem adta meg az engedélyt. Bár a cég 50 millió forintot ügyvédi letétbe helyezett annak biztosítékául, hogy megépíti az utat, 2014 decemberében a közgyűlés január végéig adott határidőt az építtetőnek, hogy mindezt igazolja és megerősítse szándékát a kerékpárút megépítésére. Mivel ez nem történt meg, a gazdasági bizottság 2015 januárjában úgy döntött: az igazolás felmutatásáig nem hosszabbítja meg a szerződést a céggel.

Néhány hete megkezdődött az építkezés, a tervek szerint jövő decemberre el is készül a teljes kerékpárút Zanatig Fotó: Médiaközpont

Korábban sokan azzal is magyarázták az építkezés csúszását, hogy a kivitelezővel szemben végrehajtás folyik, később kiderült, hogy a közeli sportszeráruház végleges használatbavételi engedélyére vártak. A munkálatokat a kisajátítási eljárások is lassították. A kedd délelőtti sajtótájékoztatón Kövesdi Zoltán, a cég jogi képviselője elmondta, hogy a hipermarkettel folytatott hosszú, de sikeres kisajátítási eljárást követően végre megkezdhették a munkálatok első fázisát. A kivitelező cég november 15-éig elkészíti a sportáruházig tartó 288 méter hosszú, 3,2 méter széles kerékpárutat, amelyet november 30-án forgalomba is helyeznek. Kántás Zoltán, a 7. számú választókerület önkormányzati képviselője örömmel tudatta, hogy teljesül a kampányban tett választási ígérete, mely szerint a kerékpárút záros határidőn belül elkészül. A második ütemben a sportáruházon túli szakasz épül meg, amit ugyancsak a kivitelezést megelőző kisajátítási eljárások lassíthatnak. A kivitelezőnek a terület tulajdonosaival (magánszemélyekkel és a SZOVA Zrt.-vel) kell megegyeznie. A kerékpárút befejezési határideje 2016 vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!