Gazdaság

2015.10.28. 15:40

A hőkamera nem hazudik

Gyakorlatilag az utcát fűtöttük korábban – mondja Hofstädter Gyula, s elárulja, milyen előnyökkel járt a energiatakarékossági projekt, amelyben harminc Fejér megyei háztartás vett részt.

S. Töttő Rita

Egy év már elegendő idő arra, hogy egy családot új, környezettudatos pályára állítsunk és ez a számlákon, illetve a fogyasztás csökkenésén is meglátszódjon. A Gaja Környezetvédelmi Egyesület nagy fába vágta a fejszéjét, amikor belevágott egy energiahatékonysággal kapcsolatos projekt megvalósításába. A projekt tavaly novemberben kezdődött s most október végén fejeződik be. Harminc háztartást, azaz legalább száz főt vontak be a nagy kísérletbe. Sok mindent bevetettek a cél elérése érdekében az elméleti oktatáson, azaz szemléletformáláson túl az energiahatékonyságot növelő eszközök beiktatásáig.

A komposztálás sok előnnyel jár - mondja Gyula

– Volt, ahol energiatakarékos kompakt fénycsöveket, billenőkapcsolós hosszabbítókat, fogyasztásmérőket, komposztkereteket, öko tisztítószereket, víztakarékossági eszközöket vetettek be, de előfordult, hogy a fa nyílászárók szigetelését kellett megoldani – árulta el a feol.hu-nak Gárdonyi László, az egyesület vezetője, s hozzátette: a  fogyasztások nyomon követhetősége érdekében minden hónapban kérték a partnerektől az aktuális fogyasztási adatokat. Ezzel párhozamosan időszakonként az aktuális évszakhoz kapcsolódóan energiahatékonyságot javító tippeket is összeállítottak. –  Most értünk el a záró hónaphoz és a projekt értékeléséhez. Ennek szellemében minden családdal személyes találkozót tartunk, melyben újra elvégzünk egy ökológiai lábnyomszámítást, megbeszélve, milyen fogyasztási, használati változások mentek végbe az egy év alatt.

Hofstädter Gyuláéknál a legtöbb helyen m ár energiatakarékos izzó világít , ahogy itt, a családi képeket megmutató falon is

Az ökolábnyom csökkentése volt a mindenekfelett álló cél, amely mellett csak hab a tortán, hogy az elmúlt egy év alatt sikerült 10 százalékos fogyasztáscsökkenést is elérni. Sok mindenkit sikerült autóról kerékpárra ültetni, szelektív hulladékgyűjtésre és komposztálásra sarkallni. Köztük van Hofstädter Gyula is, aki feleségével, Hofstädterné Benicz Valériával együtt vágtak bele a projektbe. A szakemberek először hőkamerával érkeztek otthonukba, amely megdöbbentő eredményeket hozott:

–  Gyakorlatilag kiderült, hogy az utcát fűtjük – mesél a tapasztaltakról a villamos üzemmérnök Gyula, s meg is mutatja nyomban, hogyan oldották meg a fa nyílászárók szigetelését. – A régi ablakok hőkisugárzását csökkentendő az ablakoknál szigetelőcsíkokat helyeztünk el. Emellett hőtükör fóliát tettünk a radiátorok mögé, hogy a meleget a szoba felé sugározzák.

Persze nem álltak meg itt a „szemléletformálódásban”:

– Már csak egy-két helyen van a lakásban hagyományos izzó, ott, ahol a foglalat miatt még nem találtunk energiatakarékosat. A gyakran használt lámpákban azonban már led és energiatakarékos fényforrás világít – meséli s mutatja is büszkén a családi fotókkal teli falat, amelyet modern izzók világítanak meg. – A szemléletváltás egyik leglátványosabb eleme azonban a szelektív hulladékgyűjtésre váltás volt. Megnyugvás, hogy mi megtesszük, amit lehet és újrahasznosítjuk komposzt formájában, amit tudunk. Ez a legeredményesebb része szerintem a projektnek, amely különösen nagy költséggel sem jár, viszont rengeteg előnye van – teszi hozzá Gyula, aki azért bevallja, hogy felesége, Valéria  ösztönzése kellett ahhoz, hogy   ne térjen időnként vissza   a kényelmi megoldásokhoz. – De hát emberek vagyunk – egyezünk meg, ahogy abban is: az autó nagy úr, amelyről nem mindenki tud teljesen  lemondani. Pedig a kerékpárra váltás nagyban csökkentené az ember öko lábnyomát. Erre törekszik Gyula is, aki, ha teheti, biciklire ül, mégis gyakran használja az autót. Az elmúlt egy év azonban elegendő volt arra, hogy elinduljanak egy fontos, környezettudatos úton, melynek elemei, ha beépülnek a hétköznapokba, hamarosan automatizmusokká válnak. A kísérlet befejezésével azonban nincs vége a projektnek: a mindennapokban folytatódik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!