Szombathely

2015.10.28. 16:53

Jön a migráció-kurzus - A Genius Savariensis Szabadegyetem hallja az idők szavát

Szombathely – A harmadik tanévben új, izgalmas és aktuális kurzust indít a helyi szellemi értékekre apelláló, civil alapon szerveződő Genius Savariensis Szabadegyetem: a migráció-kurzus november 5-én kezdődik. Prof. dr. Pusztay János szerint a nézetek ütköztetése várható. De lesz más újdonság is.

Ölbei Lívia

Prof. dr. Pusztay János Primi Primissima-díjas nyelvészprofesszor kezdeményezésére, vasi értelmiségiek együttműködésében – és a közönség érdeklődésétől kísérve – jött létre, és harmadik tanévét kezdte meg a SEK Berzsenyi téri épületében a Genius Savariensis Szabadegyetem. A jövő héten (november 2-án 17.30-kor) „Ami az irodalomtankönyvekből kimaradt” címmel kezdődik új kurzus, Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezetésével. Az első előadás a „Petőfi – tegnap, ma, holnap” címet viseli. Mert azt gondoljuk, ha valakit jól ismerünk, akkor az Petőfi és költészete. De könnyen lehet, hogy tévedünk.

Ugyancsak újdonság – és minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot – a „migráció-kurzus”, amely várhatóan átnyúlik a tavaszi szemeszterre is. Az első alkalom november 5-én 17 órakor kezdődik a SEK Berzsenyi téri épületében: Sümegi István filozófus „Menekülthullám? Migráció? Népvándorlás? Invázió? Érvek és ellenérvek” címmel tart előadást. A további előadók: többek között Katona Attila, Fűzfa Balázs, Pusztay János.

Hogy a Genius Savariensis Szabadegyetem valóban értelmiségi szellemben és civil alapon működik, jelzi: a migráció-sorozat ötletét Szőnye Ildikó vetette föl, mondván, hogy ennél aktuálisabb téma ma nincsen, ráadásul a napi híreken túl kevés a háttérinformáció, pedig szükség van (volna) a folyamatok átgondolására is. Erre vállalkozik a szabadegyetemi előadás-sorozat. Pusztay professzor egyébként határozott véleményt fogalmazott meg a témában a Magyar Időkben nemrég megjelent publicisztikájában. Ezek szerint „ (...) ami ma folyik, az nem más, mint különböző kultúrák összeütközése és nem találkozása. A migrációnak egyelőre nem gazdasági oka van, s a menekültkérdés is csupán álca. Ebben a kegyetlen játszmában a migránsok szerencsétlen áldozatok. (...)” Pusztay János egyébként azt mondja, arra számít, hogy a migráció-kurzuson érvek, ellenérvek vélemények ütköznek, igazi, remélhetőleg termékeny és tisztázó viták várhatók.

A szabadegyetemen van folytatás is: a bejáratott egészségügyi kurzus első előadása az új szemeszterben november 4-én 16.30-kor kezdődik az MMIK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!