Életmód

2015.10.28. 20:43

Károsak a füstölt húsok?

A legveszélyesebb rákkeltők közé sorolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a pácolt és feldolgozott húsokat, ugyanis a gyanú szerint növelik a bélrák kialakulásának kockázatát.

Marton Attila

A vörös hús daganatkeltő hatása évtizedek óta ismert a szakemberek előtt, ám ennek az okát vélhetően most sikerült azonosítani, mondta érdeklődésünkre Wenczl Miklós, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház klinikai onkológusa. A kutatás szerint a tudósok egy cukormolekulát ismertek fel a vörös húsban – sertés, bárány, marha –, amely az emberi szervezetben nem fordul elő, ám erre az immunrendszer választ ad, antitesteket termel. Ez idült gyulladást vált ki, amely növeli a daganat, elsősorban a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, hangsúlyozta kérdésünkre az onkológus. Ebbe a körbe tartoznak a sonkák, a kolbászfélék és a konzervhúsok is.

A gyorspácolt, gyorsérlelésű, füstaromás készítmények fokozottan veszélyesek a nyersanyagok elkészítési módja miatt, és káros hatással vannak a bélrendszerre, ugyanis akadályozzák az úgynevezett jó bélbaktériumok működését, mondta Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa. Ha a szervezet ezen védekezési formája nem működik hatékonyan, nagyobb eséllyel alakulnak ki daganatos elváltozások, hangsúlyozta a szakember, aki felhívta a figyelmet, bizonyos zöldségek –  így a hagyma – ellensúlyozhatják a füstölt húsok, szalonna kedvezőtlen hatását, ugyan- is kiváló tápanyagot jelentenek a bélbaktériumoknak.

A dietetikus kiemelte, a mérték megtartása a legfontosabb, átlagosan naponta legfeljebb tíz–tizenöt dekagramm húst, míg a pácolt, füstölt húsfélékből minél ritkábban, hetente maximum két-három alkalommal fogyasszunk. Az egészség megőrzése érdekében a szervezetünknek elégséges fehérjére van szüksége, az ember súlyához viszonyítva kilogrammonként egy gramm mennyiségben, amelyet a sertés- és marhahús mellett baromfifélékkel, hal, tojás és  tejtermékek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe, tette hozzá a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!