Életmód

2015.11.01. 14:41

A cékláé a főszerep - A vendéglős átadja tudását az asszonyoknak

Devecser, Noszlop - Szabó Péter mesterszakács nyárádi asszonyokkal osztotta meg a céklaelrakás titkait.

Penk Tímea

Szabó Péter szerint az élelmiszer minősége a szántóföldön dől el, de a feldolgozás technológiája sem elhanyagolható. A fogadóst kertbarátok és közmunkaprogramok szervezői szólították meg, így alakult ki az együttműködés.

– Mivel adott a terület, az alapanyag helyben termelhető, ezért a nyárádi közmunkások céklát vetettek, most pedig eljöttek, hogy a feldolgozási folyamatot megtanulják – mondta Szabó Péter. A céklát a megtisztítása, főzése, pucolása és szeletelése után helyezték üvegbe.

– A savanyítás kicsit félrevezető kifejezés, mert azt klasszikus értelemben hordóban végzik. Az üvegbe helyezett cékla azonban egy más minőséget jelent – fogalmazott a mesterszakács, aki szerint a különbség körülbelül olyan, mint a hordós és a palackozott bor között. Dunsztoláskor hőkezeléssel tartósítják az élelmiszert. – Csak olyan céklát tegyenek az üvegbe, amit maguk is megennénk – hívta fel a figyelmet Szabó Péter, aki szerint annyira fontos az élelmiszer megtisztítása, hogy akár inna is a főzővízből.

– Ecet, só és cukor kell a lébe, ennek arányát az egyéni ízlés határozza meg – mondta a fogadós. Szabó Péter nem hisz a csodaszerekben, de van olyan vásárlója, aki súlyos beteg hozzátartozóját gyógyítja céklalével.Pajak Károly, Nyárád polgármestere elkísérte az asszonyokat Szabó Péterhez, majd elmondta, hogy több közmunkaprogramot indítottak.

– Két és fél hektáron termelünk zöldségeket tavaly óta. A faluban ezzel munkahelyeket is teremtettünk – mondta a polgármester.

Címkék#cékla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!