Életmód

2015.11.03. 08:13

A kényszerláthatást kutatják

Veszprém, Budapest – Nagyszabású kutatásba kezdtek a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület munkatársai a kényszerláthatás jelenségéről. Személyes beszélgetések alapján és kérdőívek értékelésével november 15-éig gyűjtik az adatokat egy hazai tanulmány elkészítéséhez.

Penk Tímea

Három független kutató hallgat meg olyan szülőket, akiknek válás után számos konfliktussal kellett szembenézniük a gyermek és külön élő szülője közötti kapcsolattartás során.

– Gyakran előfordul, hogy miután a bántalmazott szülő kilép a párkapcsolatból, a hatóságok a közös gyereken keresztül továbbra is keretet teremtenek a bántalmazó félnek a kapcsolati erőszak fenntartásához. Ez a kényszerláthatás jelensége – magyarázta Galántai Júlia szociológus. A kiskorún kívül a volt partner is ki van téve az erőszakos fél támadásainak, aki a gyereket eszközként használja volt partnere további bántalmazására.

– Eddig főként külföldi szakirodalma van ennek a témának. Szeretnénk egy magyar felmérést készíteni, rávilágítani a tipikus elemekre, hogy azokra megoldási lehetőségeket dolgozzunk ki – mondta a kutató. Az anonim interjúkat és az internetes kérőívek kitöltését november 15-én zárja le az egyesület. A felmérés részeredményeit a december 2-ai konferencián ismertetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!