Életmód

2015.11.03. 09:45

DIABÉTESZ VILÁGNAP 2015 – Egészséges Életmód és a Diabetes (x)

Magyarországon is elérhetők a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legmodernebb gyógyszerei.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Nemzetközi háttér:

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

Együtt a cukorbetegség megelőzéséért

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

Kék kör - a Diabétesz Világnap logója

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, mely a Unite for Diabetes kampány során került kialakításra. A kék kör egy szimbólum, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlajának a színe is.

Diabétesz Világnap 2015 - Óvjuk a jövőnket!

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája a cukorbetegség. 2013-ban 371 millió cukorbeteg élt a földön, és még 280 millió ember él a cukorbetegség előszobájában. Becslések szerint 2030-ra félmilliárd cukorbeteg várható.

A diabétesz és szövődményei bizonyítottan megelőzhetők, nem igényelnek magas költségeket. Mindenki aggódik, de mindenki tehet a cukorbetegség megelőzéséért.

A kampány szlogenje: ÓVJUK A JÖVŐNKET!

A 2015. évi kampány célja a helyi közösségek, csoportok bátorítása a diabéteszről szóló ismeretek terjesztésére, megelőzésre, figyelemfelhívásra. A kis közösségektől a globális szintig jutva a kampány hangsúlyozza a kis, egyszerű tettek jelentőségét, melyek összeadódva jelentős eredményeket érhetnek el.

A 2015-ös évben a hangsúly az egészséges táplálkozáson lesz, mivel ez egy kulcsfontosságú tényező a cukorbetegség elleni harcban, valamint egy mérföldkő az egészség és fenntartható fejlődésben. A nemzetközi Diabetes Szövetség 2015. május 19-én indította a 68., Genovában megrendezett Világszervezet Egészségügyi Közgyűlésén a 2015-ös Diabetes Világnap programját.

Dr. Petra Wilson (Nemzetközi Diabetes Szövetség vezérigazgatója) társ házigazdának, valamint Michael Hirstnek (Nemzetközi Diabetes Szövetség elnöke) köszönhetően az esemény az egészséges táplálkozást helyezi a fókuszba, mint egy kulcsfontosságú komponens a diabeteses betegek kezelésében, valamint egy mérföldkő az egészség és fenntartható fejlődés vonatkozásában.

Ezen az eseményen a Nemzetközi Diabetes Szövetség megjelentette a „The Framework for Action on Sugar”-t. Ez a keretterv a Szövetség hivatalos válasza a robbanásszerűen megnövekedett cukorbevitelre, valamint a növekvő elhízásra, és az egyre gyakoribb cukorbetegség előfordulásra, amely miatt előreláthatólag 2035-re 592 millió ember lesz érintett a betegségben. Ez egy 53%-os emelkedés a jelenlegi állapothoz képest.

Az előbb említett keretterv az egyes országok kormányainak figyelmét hívja fel arra, hogy politikájukkal valósítsák meg a cukor fogyasztás csökkentését, és támogassanak specifikus méréseket, hogy növeljék a cukor helyetti egészséges helyettesítő termékek elérhetőségét, mint pl. friss zöldségek és gyümölcsök, tiszta ivóvíz. Ez azért is lenne fontos, hogy ezáltal segítsenek megelőzni a 2-es típusú diabetest. A Nemzetközi Diabetes Szövetség becslései alapján a 2-es típusú diabeteses megbetegedések 70%-a megelőzhető lenne életvitelbeli változtatásokkal.

Nevezetesen, gyermekeknek tilos cukorral édesített italokat reklámozni, ezen felül támogat olyan jellegű adóztatást, amellyel a kormány csökkenteni képes a cukorbevitelt. Az idén kiadott WHO cukor bevitelre vonatkozó ismertető alapján a Nemzetközi Diabetes Szövetség a cukor és elhízás közötti kapcsolatokat vizsgáló kutatásokat is erősebben támogatja. Céljuk, hogy a napi cukorból származó energia bevitelt 5% alá csökkentsék (jelenleg a WHO cukorbevitelre vonatkozó ismertetője ezt csak javasolja, azonban nem kötelező).

Diabétesz Világnap 2015. Veszprémben

Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994. óta minden évben szervez Diabetes Világnapot, 2013 óta a Vanderlich Egészségcentrummal közösen.

2015-ben november 8-án, vasárnap 9.30-14.30-ig a Veszprémi Művelődési Központban (volt Hemo), Veszprém Táborállás park 1.

2015.ben három fő témája lesz a Diabetes Világnapnak:

A minél korában felfedezett és korrekten kezelt cukorbetegség esetén a szövődmények kialakulása megakadályozható és az életkilátások az egészségesekéhez hasonlóan alakíthatók. Annál pedig, aki a cukorbetegség „előszobájában” tartózkodik a betegség kialakulása megelőzhető!

Ön legyen az a minden második ember, akinél korán fedezik fel ezt a rejtőzködő betegséget!

Az egészség a legjobb befektetés!

Reichardt Béláné

Alapitvány a cukorbetegkért kuratóriumának elnöke

Dr. Vándorfi Győző

Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke és a

Vanderlich Kft Egészségcentrum ügyvezető főorvosa

TÁMOGATÓK:

Veszprém Megyei Diabetes Egyesület

Nemzeti Együttműködési Alap

Vemév-Szer Kft

Breuer Hungaria kft

77 Elektronika Kft

Mackó cukrászda

Vázsonyi Pékség

Séf Krajcár étterem

Hétpettyes Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!