Gazdaság

2015.11.04. 16:17

Árbevétel: Nagyok a különbségek a megyék között

A 2014-es összesített árbevételi adatokat megvizsgálva megállapítható, hogy Győr-Moson-Sopron megyében közel négyszer annyi volt az egy cégre jutó árbevétel, mint Baranya megyében.

FMH-információ

Ez derül ki egy nemzetközi cégminősítő friss elemzéséből. Ráadásul az elmúlt időszakban a dél-nyugati országrész bedőlési arány és határidőben fizetett számlák terén sem produkált jó mutatókat. A cégminősítő az adott megyében székhellyel rendelkező társas vállalkozások árbevételét osztotta el a 2014-ben működő cégek átlagos számával. Eszerint a fővárosban tevékenykedik a legtöbb cég, és 150 milliós átlagos egy cégre jutó árbevételével a középmezőny első felében foglal helyet. Békés, Somogy, Nógrád, Zala és Baranya megyékre jellemző a legkisebb egy cégre jutó 2014-es árbevétel, itt ugyanis a 100 milliós átlagot sem éri el a mutató.

A magyarországi társas vállalkozások bedőlési aránya az elmúlt tizenkét hónap adatai alapján. Forrás: Bisnode

A megyék közül a cégek bedőlési aránya tekintetében két megye (Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) képvisel szélsőségesen magas értéket. Itt a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya meghaladja a 3,5 százalékot, míg a legalacsonyabb bedőlési aránnyal rendelkező megyében (Komárom-Esztergom) csak egy százalékos a bedőlési arány.

Adott esetben a területi elhelyezkedés értékes információ lehet egy cég megbízhatóságának mérlegelésekor. Azonban a magas bedőlési arányú területeken is működnek kiemelkedően megbízható vállalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!