Életmód

2015.11.06. 11:58

Önkéntes boldogságcsempészek

Ajka – A gyerekek hálásak, ha valaki foglalkozik velük. Igénylik a törődést, főleg, ha betegek. Mesedoktorok visznek színt a kórtermekbe országszerte, hogy történeteik által vidítsák fel a kis betegeket, akik a csodák világában egy kis vidámságra tehetnek szert. A programról Fuchsné Kátai Adriennt kérdezte a Napló, aki gyakorló anyuka és önkéntes felolvasó.

Szántó Renáta

– Nekem is van két kis lurkóm, és viszonylag sokat járunk kórházba, innen jött az ötlet. Ha nekik örömet tudok szerezni a meseolvasással, akkor másoknak is felolvashatnék a szabadidőmben. A fiaim szeretnek a történetekben barangolni, nálunk a meseolvasás a mindennapjaink része. Mások is hasonlóan gondolkodhatnak, ugyanis az interneten rátaláltam a Mesedoktorok országos programjára két éve, azóta pedig, ha időm engedi, megyek és örömet szerzek a beteg gyerekeknek – emelte ki Adrienn.

Az anyuka Csehbányán él családjával, de Ajkán született és fiait is a Magyar Imre Kórház gyerekosztályára viszi rendszeresen, ezért döntött a helyi egészségügyi intézmény látogatása mellett.

– A programban ki lehetett választani, hova szeretnék menni felolvasni. Az ajkai kórházra esett a választásom, mert ide járunk a gyerekosztályra, ismerem a doktornőt és az osztályt is. Általában félévente néhány alkalommal jövök, de szerencsére többen is vagyunk felolvasók, így rendszeresen van mesedoktor az intézményben – mesélte az életvidám édesanya.

Fuchsné Kátai Adrienn önkéntes mesél a gyerekeknek 
Fotó: Györkös József

A beteg gyerekeknek a mesedoktorok nemcsak felolvasnak, hanem, ha van rá lehetőség, akkor játszanak és beszélgetnek is velük. Mivel az osztályon tizennyolc éves korig lehetnek a betegek, az önkénteseknek minden korosztályra érdemes felkészülniük, mert előre nem tudják, ki várja őket a kórházban. Sok kicsinek nélkülöznie kell ilyenkor a szüleit, így különösen igénylik a törődést, a kamaszoknál viszont a mesék helyett inkább a kedves szavakra és az őszinte beszélgetésekre van szükség.

– Az örömszerzés apró módja csupán a felolvasás és a beszélgetés, de én nagyon örülök neki, hogy van ilyenre lehetőség. Szeretem látni, ha a gyerekek mosolyognak, tetszik nekik az általam kiválasztott történet. A nagyobbak már a vicceket is értik, próbálok mindig olyan meséket választani, amit tudom, hogy az én fiaim is élveznek. Örök darab a Bogyó és Babóca, de a magyar népmeséket is kedvelik a gyerekek – mesélte Adrienn.

– Az önkéntesek igazi közösségi programot csempésznek az osztályra. Felvidítják és kiszakítják a kórtermi légkörből a gyerekeket. Általában délután négy órától egy–másfél órán keresztül vannak nálunk. A kis betegek nagyon szeretik ezeket az alkalmakat. Mindennap jöhetnének mesedoktorok, de azért vannak kihagyások. Máskor kézművesek érkeznek az osztályra, a közös alkotás szintén felszabadítja a gyerekeket. Az önkéntes program sikeresnek mondható, de szeretettel látjuk azokat a diákokat is, akik az érettségire készülve közösségi munkát vállalnának a gyerekek mellett, hiszen belőlük is nagyszerű felolvasó lehetne – foglalta össze gondolatait Kovács Ilona, a Magyar Imre Kórház csecsemő- és gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!