Szombathely

2015.11.07. 08:58

Akinek lámpást adott a kezébe Szent Márton – Felgyúltak a mécsesfények Szombathelyen

Szombathely – A megyeszékhelyen az ezredfordulón elevenítették föl a Márton-napi lampionos felvonulás szokását, ennek jegyében indult el pénteken este a vesperás után a fényes menet a székesegyháztól a Fő téren át a Márton-szoborhoz. Mégis más volt ez a lampiongyújtás, mint a többi: megkezdődött a jubileumi Szent Márton-év.

Vas Népe

A Márton-napi lampionos vonulás hagyománya a középkori Európából ered: novemberben már korán sötétedett, és közvilágítás híján mécsesekkel, gyertyákkal, fáklyákkal  mutatták az utat maguknak a misére igyekvők, ahogy a műhelyekben is fölgyúltak a mécsesfények.  Szombathelyen 2000-ben rendeztek először ebben a szellemben felvonulást. Pénteken este hat óra előtt pedig – tényleg már sötétben - ismét elindult a menet székesegyháztól a Fő téren át a Szent Márton-szoborhoz.

A felvonulás élén a hagyományokhoz híven  a Savaria Legio katonái haladtak, emlékeztetve arra is, hogy Márton római katonacsaládból származott, és a kereszténységgel való találkozás hozta el élete nagy fordulatát.  A szobornál – Rumi Rajki István azt a pillanatot ragadta meg, amikor Márton megkereszteli édesanyját - dr. Veres András megyés püspök és dr. Puskás Tivadar polgármester mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!