Kultúra

2015.11.07. 15:16

Nemzedékek nőttek fel költészetén

Balatonalmádi – A magyar gyermekirodalom klasszikusa, Pósa Lajos életét bemutató kiállítás nyílt a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Marton Attila

A kiállítás – amelyet Pósa Judit, a meseíró szépunokahúga rendezett – ritka fotók és dokumentumok segítségével mutatja be az életutat követve Pósa Lajos meseíró tevékenységét. Praznovszky Mihály irodalomtörténész megnyitójában kiemelte, a szerző pályáját meghatározta találkozása Mikszáth Kálmánnal, aki azt javasolta a fiatal írónak, forduljon a gyermekirodalom felé. Pósa felismerése az volt, hogy ahhoz, hogy felnőtt olvasói legyenek az íróknak, gyerekként is találkozniuk kell jó történetekkel, jó versekkel és mesékkel, mondta az irodalomtörténész. A tanácsot megfogadva rövidesen alapítója lett Az Én Újságom című gyermekirodalmi lapnak, amelynek köszönhetően több nemzedék nőtt fel Pósa gyermekköltészetén, pályája végén már óriási rajongótábora volt, amit az is bizonyít, hogy 1914-ben több tízezer gyermek köszöntötte őt az íróünnepen. A második világháború után feledésbe merült munkássága, ám a rendszerváltás után kiadott tanulmányok és antológiák is jelzik, lassan elfoglalja az őt megillető helyet a magyar irodalomtörténetben, hangsúlyozta Praznovszky Mihály.

A megnyitón közreműködött Fükéné Sebestyén Mónika, Horváthné Domonkos Tímea, a Kósa György Zeneiskola tanárai és Bagoly Anna növendék. A kiállítás december hatodikáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!