Olaszfa

2015.11.09. 11:51

1956 hőseire emlékeztek Olaszfán - Emlékkövet állítattnak a forradalom 60. évfordulójára

Olaszfa - November 4-én, a nemzeti gyásznapon a község önkormányzatának képviselő-testülete ünnepi ülést tartott a zsúfolásig megtelt közösségi házban.

Civil Tudósítónktól

"Szeressétek ezt a drága magyar hazát és népet és folytassátok a munkámat ott, ahol én abbahagytam. Legyetek büszkék rám, mert a mi vérünknek és áldozatunknak gyümölcsét Ti fogjátok learatni és élvezni." A Vas megyei kis faluhoz kötődő Tihanyi Árpád mártír szavai ezek, akit kivégeztek a forradalom leverése után. Tihanyi Árpád (Győr, 1916. január 7. – Győr, 1957. december 31.) tanár, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja.

A műsorban szereplő helyi fiatalok (Fotó: Jakabné Varga Ildikó)

Tihanyi Árpád 1956-ban a Győrben működő Dunántúli Nemzeti Tanács tagja volt. Az október 25-ei mosonmagyaróvári sortüzet követően egyike volt azoknak, akik a nemzeti tanács képviseletében Mosonmagyaróvárra siettek az eset kivizsgálására és az indulatok lecsillapítására. Határozott fellépésével nagy része volt abban, hogy a sortüzet követő lincshangulatban a tanácsháza előtti tüntetésnek nem volt halálos áldozata. Tihanyi Árpádot a mosonmagyaróvári események miatt 1956. december 27-én tartóztatták le. A demokratikus államrend megdöntésére szervezett összeesküvésben való részvétel és gyilkosságra való felbujtás vádjával előbb életfogytiglani börtönre, majd halálra ítélték és 1957. december 31-én kivégezték. Két árva maradt utána, közülük László a Szigethy Attila Alapítvány egyik vezetőjeként ma is a forradalom emlékének megőrzésért küzd. Hamvai évtizedekig ismeretlen helyen nyugodtak, majd a rehabilitáció során a Győr-szabadhegyi temető díszsírhelyén temették el újra. Emlékét Győr-Nádorvárosban utcanév őrzi.

A mostani ünnepség vendége volt Tihanyi László, a mártír fia, aki részletesen tájékoztatta a megjelenteket édesapja életéről és a forradalomban vállalt szerepéről. Meghatódva olvasta fel édesapja Olaszfán megtalált búcsúüzenetét, amelyben családját szellemi útravalóval látta el. A helyi fiatalok színvonalas műsora méltó emléket állított a forradalom hőseinek, akik vérüket és életüket adták a magyar hazáért.

Tihanyi László, a mártír fia beszédet mond (Fotó: Jakabné Varga Ildikó)

Tihanyi Árpád győri tanár felesége az egykori Olaszfán született. Rokonokhoz látogatóba érkezve később is gyakran megfordultak a faluban. Ide került a börtönből kiadott felöltő is, amelynek gallérjába varrva – egy álom sugallatára – megtalálták a búcsúlevelet.

Dr. Seregi János nyugalmazott egyetemi tanár – a település volt állatorvosa – bemutatta azt a törekvést, amely szerint a forradalom 60. évfordulójának alkalmából a község önkormányzata, a Vas Megyei Közgyűlés és a „Kis emlékhelyek” pályázat segítségével emlékkövet állíttat. A terveket Takács Győző művész már el is készítette. Az ünnepség a helyi iskolások tartalmas és gazdagon illusztrált előadásával zárult.

Jakabné Varga Ildikó

Címkék#olaszfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!