Kultúra

2015.11.11. 09:17

Mit csináltak a nők 100 éve a hadiiparban? - Világháborús tárlat Cellben

Celldömölk – A „Négy év vérben és vasban” című, 32 tablót felvonultató vándorkiállítás a Hadtörténeti Múzeum I. világháborús gyűjteményéből válogat. A celli bemutatót helyi gyűjtők anyagaival, tárgyi emlékeivel is kiegészítették a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aulájában.

Ölbei Lívia

A „Négy év vérben és vasban" című vándorkiállítással elsőként tavaly ősszel, az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából ismerkedhetett meg a közönség: a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A tárlat az első világháború kevésbé ismertebb részeit tárja az érdeklődők elé; különös tekintettel arra a tényre, hogy a kezdeti reményekkel ellentétben elhúzódó, négy évig tartó I. világháború idején több mint 800 ezer magyar katona került hadifogságba, több mint másfélmillióan pedig megsebesültek. A tárlat figyelmet fordít a hátországra: nemegyszer 15-16 éves lányok álltak helyt a hadiipari üzemekben. Vannak olyan számítások, amelyek szerint a hadiipar számára több mint százezer nő dolgozott Magyarországon, mintegy negyedük a vasiparban.

A tárlat celli megnyitóján Fehér László polgármester mondott köszöntőt, amelyben sok más mellett kiemelte: „A ma emberének ismernie kell a háborúkat, ismernie kell az első világháborút, amely megváltoztatta a világot, hogy tudjuk és értsük, milyen értékes a szabadság és a békés élet lehetősége."

A „Négy év vérben és vasban"-kiállítást Németh Tibor könyvtáros, a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője ajánlotta nagy körültekintéssel a közönség figyelmébe. A vándorkiállítás november 20-áig marad Celldömölkön. Mindenkinek – de különösen diákoknak ajánlható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!