Csetény

2015.11.13. 21:06

Egészséges reggeli és élőkör kékben

Csetény – A diabétesz-világnaphoz kapcsolódva negyedszer rendeztek egészségnapot a Vámbéry Ármin Általános Iskolában.

Müller Anikó Hanga

Céljuk felhívni a figyelmet a cukorbetegség kiváltó okaira, a helytelen életmódra és táplálkozásra, az elhízás veszélyeire, a mozgás, a sport fontosságára, a megelőzésre, tájékoztatta lapunkat Somogyi Katalin és Somogyiné Lugosi Márta főszervező. Belépve az iskolába érezni lehetett, mindenki, diák és pedagógus egyaránt fontosnak érzi a programot. A szülői munkaközösség kezdeményezésére egységes, az iskola nevével ellátott kék pólót viselt mindenki, kék színbe öltöztették a tantermeket, hiszen a diabétesz-világnap hivatalos logója egy kék kör, a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A kör a közösséget, a betegséggel küzdő egyéneket és szervezeteket jelöli. A bejáratnál egy tabló fogadta a belépőket, előzetes feladatként a diákok ugyanis olyan selfie-ket készíthettek, ahol a kék kört bárhová elhelyezhették, nagyon ötletes képek születtek.


A folyosókon a diabétesz megelőzésére felhívó plakátokat helyeztek el információkkal a diabétesz kialakulásának okáról, megelőzéséről, szövődményeiről, kezeléséről. Volt vércukorszintmérés, és örömmel fogadták a közös egészséges reggelit teljes kiőrlésű kenyérrel, sok zöldséggel, helyi készítésű sajtokkal, gyümölcsökkel. A pedagógusok elmondták, lenne igény arra, hogy hétköznapokon is ilyent fogyasszanak a gyerekek, de sokan reggeli nélkül indulnak el otthonról. A délelőtt folyamán a százötvenhárom kisdiák játékos foglalkozások keretében ismerkedett az egészséges életmóddal és adtak számot tudásukról e témában. Az alsó tagozatosoknak volt keresőjáték, zöldség-, gyümölcsfelismerés tapintással, ízleléssel, célba dobás, az Utazás Táplálkozás országba című film megtekintése, színezés, a felsősöknek keresztrejtvény, társasjáték, zenefelismerés, activity, sorverseny. Izgatottan várták a találkozást neves sportoló vendégeikkel, a székesfehérvári kosárlabda-utánpótlás válogatott és a női kézilabdacsapat néhány tagja látogatott el hozzájuk, a közös tornát Zsenits Bendegúz vezényelte. A nap fénypontja a kék élőkör kialakítása volt az udvaron, majd ezt követően értékelték a versenyek eredményeit. Egészséges élelmiszerekkel – cukormentes édességekkel, zöldségekkel, vitaminokkal, gyümölcslével – díjazták minden osztály legjobban teljesítő csapatát, és minden osztály egészséges termékekből összeállított csomagot kapott. Nem maradt el a közös dalolás sem, Mavizer Erzsébet pedagógus, Varga Kristóf és Juhász Benedek zenekíséretére zengett az ének: csak egy kék színű virág. Az iskola egészségtudatos, felelősségteljes gondolkodását mutató rendezvény sikeréhez számos helyi és környékbeli vállalkozó, cég, szülő, iskolai dolgozó felajánlása is hozzájárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!