Sport

2015.11.13. 12:55

Háli József, veled vagyunk!

Zirc - Hosszú éveken keresztül ez volt az időszak, amikor a röplabda család összejött a veszprémi Hungária Étteremben és a korábban létre hozott alapítvány nevében a kuratórium elnöke megjutalmazta a sportág egykori legjobbjait, játékosait, edzőit, tehetséges fiataljait és a sportág támogatóit.

Donát Tamás

Majd a meghívottak egy kellemes vacsora kíséretében beszélgettek, megvitatták a magyar sport ügyes-bajos dolgait. Nos, ezek a sportbaráti összejövetelek megszűntek. Ennek oka Háli József hosszan tartó betegsége.

Az egykori sportvezető neve szinte összeforrt a röplabdázással. Az ötvenes évek kezdetétől játékosként, majd később edzőként szerzett hírnevet Veszprémnek. Az ő irányításával jutott először a megyeszékhely férfi csapata a sportág élvonalába. Háli József alapította meg és hozta létre azt az utánpótlás nevelő centrumot, amelyben korosztályos és felnőtt válogatottakat adott a címeres mezes együttesnek és az élvonalbeli kluboknak.

Háli József Bácskai Sándornét köszönti egy korábbi, alapítványi rendezvényen

Volt a Veszprém Megyei Sporthivatal elnöke, de irányította a megye legnagyobb klubját, a Bakony Vegyészt is. Kedvenc sportága megyei elnökeként és országos elnökségi tagjaként is dolgozott. Betegségéig nagy gondot fordított az utánpótlás gondozására, nevelésére. Az alapítványban összegyűjtött pénzekből jó gazdaként versenyeztette a csapatokat, tornákat szervezett és sportszerekkel, labdákkal, szereléssel segítette a feltörekvő fiatal röplabdázók beilleszkedését. Ma már sajnos, mind ez múlt idő.

-Jóska lassan két éve a zirci Erzsébet kórház lakója, aki ágyhoz kötött beteg – mondta érdeklődésünkre, párja, Erzsi - Két olyan betegsége is van, amiből egy is sok, ezért mozgásában is korlátozott. Naponta járok hozzá és segítem abban, amiben csak tudom. Felismer, mosolyog rám, megszorítja a kezem. Szerencsére jó étvágya van, nem hagyja el magát. A körülményekhez képest jól van. Az orvosok szerint sem romlott az állapota.

Erzsi azt mondja, hogy a Gizella-díjas sportvezetőt időnként meglátogatják egykori játékosai, sportvezető társai és természetesen a lánya is. Bár kommunikálni nem tud velük, ha megismeri őket egy mosollyal és egy kéznyújtással fejezi ki háláját.

Háli József nyolcvankét évesen sem adja fel. Olyan, mint játékosként, vagy edzőként. Makacs, erős és küzd minden pontért, szettért, meccsért. Most önmagáért. Ez a legfontosabb.

Háli Jóska, veled vagyunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!