Hírek

2015.11.17. 10:07

Hősiesen küzd Martin - Javul az állapota, már egyedül ül az asztalnál

Pankasz – Sokat javult a pankaszi Martinka állapota, de szükség van még kezelésekre.

Budai Dávid

A pankaszi kisfiúról és betegségével vívott harcáról már többször beszámoltunk lapunk hasábjain. Martin 2005 augusztusában született, majd háromnapos korában, egy rutin koponyaultrahang kapcsán kiderült, hogy kétoldali agykamrabevérzése van. Ennek ellenére négy és fél hónapos koráig normálisan fejlődött, ekkor azonban megállt a mozgásában a fejlődés. Nem tudta kinyújtani a kezét és nem tudta tartani a fejét sem. A születésekor agyvérzést kapott kisfiú 2008-ban Kijevben őssejtbeültetést kapott, amelynek 3,6 millió forintos költsége nagyon megviselte a családot anyagilag. Aztán idén áprilisban újra megműtötték. Barcelonában egy különleges eljárás segítségével bemetszéseket végeztek a feszességet okozó izmokon, és az ígéret szerint ezáltal Martin jelentős fejlődést érhet majd el a mozgásában. Akkor magánemberek, cégek és négy Vas megyei amatőr színtársulat fogott össze, hogy segítsenek. Így történhetett, hogy mindössze másfél hónap alatt több mint 2 millió forintot gyűjtöttek össze. Azóta tudjuk, a műtét sikeres volt, és joggal remélte Horváth Edina, Martin édesanyja, hogy kisfia állapota javulni fog.

Az azóta eltelt hét hónap úgy látszik, igazolta a várakozásokat. Meglátogattuk Martint, aki a legnagyobb meglepetésünkre az asztal mellett ülve fogadott minket. Édesanyja elmesélte, az áprilisi műtét óta először júliusban, majd szeptemberben%%2voltak Kassán egy-egy háromhetes rehabilitáción. Itt a napi háromórás kezeléseken meleg vizes pakolást kapott, oxigénterápián vett részt, valamint súlyokkal próbálták mozgásra bírni az izmokat. Edina elmesélte, ez utóbbi kezelés eleinte meglehetősen fájdalmas volt, de Martin küzdeni akarása itt is megmutatkozott, és hősiesen végigcsinálta az összes kezelést. Martinnak - az áprilisi műtét és a rehabilitációs terápia hatására - sokat javult az egyensúlyérzéke, már képes asztalnál ülni, a fal mellett állni, erősebb lett a hangképzése, és ami a legnagyobb fejlődés, képes a bal kezét is használni.

A műtét hatására Martinnál 26 olyan izom szabadult fel, amely eddig nem működött. Az ígéret szerint jövő év tavaszán már járókerettel fog tudni járni, ehhez azonban az kell, hogy minden rehabilitációs kezelésen részt vegyen. Megtudtuk, hiába a sikeres műtét, ha a berögződött, rossz reflexeket és az évekig nem használt izmokat nem sikerül mozgásra bírni. Eddig 1,6 millió forintba kerültek a rehabilitációs kezelések, és nyárig még legalább kettőre volna szükség.

Horváth Edina elmondta, hálásan köszöni mindenkinek a segítségét, hiszen a jó szándékú felajánlások nélkül nem érhetett volna el Martin ilyen jelentős fejlődést. Hite Martin gyógyulásában továbbra is töretlen, és bízik benne, sikerül a hátralévő kezelésekre is előteremteni a szükséges pénzt.

Mivel közeleg a karácsony, nem maradhatott el a kérdés, hogy mi Martin kívánsága? Édesanyja elárulta, kisfia minden vágya egy telefon, amit a Jézuska minden bizonnyal hozni is fog december 24-én, de a legnagyobb ajándék az lenne, ha Martin tavasszal talpra állna. Bízunk benne, hogy így lesz, sőt mi már be is jelentkeztünk nála egy focimeccsre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!