Sport

2015.11.18. 08:30

Claudius Kupa: Barta Hanna ötször a dobogó tetején

Szombathely - Ismét népes mezőnyt vonzott, ezúttal is remek vasi – szombathelyi, sárvári – eredmények születtek a Claudius Kupa nemzetközi úszóversenyen.

Tóth Gábor

A városi fedett uszoda már 13. alkalommal adott otthont a Claudius Kupa nemzetközi úszóversenynek. A 18 egyesület 220 sportolóját felvonultató kétnapos viadalon a 32 versenyzővel rajthoz álló házigazda, a Szombathelyi Vízmű SC első helyen végzett a pontversenyben. Kiemelkedő szereplője volt a versenynek Kis Gergő, az MTK Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes sportolója. A mezőny méretét, a verseny elismertségét jól jellemzi, hogy több mint 1600 rajtot regisztráltak a két nap alatt.

A szombathelyieknél a legfiatalabbaktól a 18 éves korosztályig a teljes élcsapat megmérettette magát. A legsikeresebb versenyző Barta Hanna (2003) volt, aki öt egyéni aranyérmet szerzett. Testvére, Barta Márton (1999) három arany mellett két ezüst- és egy bronzéremmel gazdagította gyűjteményét. Egy arany-, két ezüst- és egy bronz-éremmel járult hozzá a csapat teljesítményéhez a nagyszerű hétvégét produkáló Nagy Róza (2003). Hasonlóan remek teljesítményt nyújtott Dancsecs Boglárka (2002) egy első és két harmadik helyével. Betegséggel bajlódott az egyesület egyik kiválósága, Gyűrűs Hanna (2004), aki így is egy első és két második hellyel tette le névjegyét. Horváth Lilla (2005) négy alkalommal is döntőben úszhatott, egy bronzéremig jutott. Szabó Laura négy döntőben is érdekelt volt, hátúszásban lett második. Az egyesület versenyzőinek „korelnöke”, Joó Ádám (1997), kisebb kihagyás után állt ismét a rajtkőre, bronz-éremmel jelezte, hogy helye van a legjobbak között. Hozzá hasonlóan Stifter Petra (2002) is a dobogó harmadik fokára állhatott, 100 méter mellen nyújtott kiváló teljesítményt. Négy döntőbeli negyedik helyezésével Davanzo Nicol (2005) mutatta meg, hogy a jövőben is várható újabb tehetségek felbukkanása. Szép egyéni teljesítménnyel bizonyított Bodó Zalán (2002), aki negyedik helyezést ért el 200 méter mellen. Döntőt úszhatott még Garda Hanna (2005), Hetyei Erik (2002), Lisztes Dusán (2001), Németh Jázmin (2005), Pados Dóra (2005), Svélecz Benjámin (2006), Tolvaj Levente (2004) és Török Gergely (2003). Minden további szombathelyi résztvevő keményen végigdolgozta a hétvégét, és többségük egyéni csúccsal mutatkozhatott be a helyi közönségnek. A versenyzők felkészítését a teljes edzői kollektíva végezte, Máté Zsolt vezetőedző koordinálásával.

A Sárvári Gyógyfürdő Kft. frissen átigazolt versenyzői – akik korábban hosszú évekig a Vízmű SC-ben sportoltak –, Francsics Nikoletta tanítványai, Fabriczius László (1999) és Gönczöl Mátyás (2002) a Claudius Kupán mutatkoztak be új egyesületük színeiben. Mind a tíz versenyszámban indultak a két nap alatt, s így 19(!) rajtjuk volt. Ketten együtt összesen hat érmet szereztek. Gönczöl Mátyás 200 méteres hátúszásban új egyéni csúccsal (2:23,60) első helyezést ért el. Szintén egyéni csúccsal (56,94) lett harmadik Fabriczius László a 100 méteres gyorsúszás döntőjében. Ezen kívül további két-két bronzzal gyarapították éremgyűjteményüket, és kilenc negyedik helyet is szereztek. Soha rosszabb versenyt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!