Sport

2015.11.19. 15:53

Jó játékosokat kell építeni - Fodor Rajmund adta át a díjakat az FPSE Sulipóló viadalán

Székesfehérvár – Tíz fiú és hat lánycsapat részvételével, mintegy 160 általános iskolás gyerkőc terelte a labdát a Csitáry G. Emil Uszoda vízében.

Ferencz Balázs

A Fehérvár Póló SE vízilabda szakosztálya nem először mozgatta meg a székesfehérvári iskolák vízilabda iránt érdeklődő fiataljait. Az egyesület nem titkolt célja, hogy a Sulipóló programmal népszerűsítsék a a sportágat, s bővítsék utánpótlásbázisokat. A gyerekek toborzását fontos feladatnak tartja Fodor Rajmund is. A kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok korábbi válogatott vízilabdázó is Fehérváron járt, hogy találkozzon a póló-palántákkal.

– Az olimpiai aranyérmek mindig hozzásegítették a sportágat, hogy több és több utánpótláskorú játékosunk legyen – vélekedett a 39 éves Fodor Rajmund, aki a Vasas utánpótlásedzője, játékvezető, s Ob II-ben még játszik is. – Peking és London között valamiért megtorpant a bázis növekedése, de figyelembe kell venni, hogy a kézi-, kosárlabda és a jégkorong is rengeteget fejlődött Magyarországon az utóbbi nyolc-tíz évben. Nem panaszkodom, mert a most vízilabdában jelen lévők száma többszöröse a 2000 előtti létszámnak.

Fotó: a szerző

A korábbi szélső sokszor vitába száll a szakmán belül is, mert szerinte a magyar vízilabda még mindig várja a szupertehetségeket.

– Nagyon jó játékosokat kellene felépítenünk, nem mondom, hogy a szerb játékosgyár mintájára, de sokkal több jó vízilabdázót kellene nevelnünk. A szupertehetségek meg jönnek maguktól is.

Fodor Rajmund a Vasas 18-19 éves fiataljaival foglalkozik, gyakran együtt úszik, vagy emelgeti a súlyokat a tanítványaival. Játékosként most az Ob I/B-s szereplésre vágyik, s szeretne az új irány, a játékvezetés terén is elismerést kivívni magának.

– Ki szerettem volna próbálni, meg is tetszett, s néhányan úgy gondolják, hogy még érzékem is van hozzá. Nagyon nehéz megfelelni, mert hiba nélkül játékot vezetni nem lehet. Ha sikerül a hibákat a minimálisra szorítani, akkor jön a kézfogás az edzőktől és a játékosoktól. A játékosmúlt itt óriási előny, és Molnár Tamás, a bírók irányítója is azon munkálkodik, hogy minél több olyan bíró fújjon, akinek komolyabb játékosmúltja van. – mondta a pólós ikon, aki elárulta: nem múlik el nap, hogy ne gondolna a Sydneyben és Athénban szerzett olimpiai aranyakra.

– 2000. október elsejétől, az oroszok legyőzésétől megváltozott az életem. Sokszor segít, s szeretnék nézőként is részese lenni hasonlónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!