Devecser

2015.11.22. 16:12

Szűrőprogramok és előadások a devecseri egészségdélutánon

Devecser - A világ lakosságának több mint ötven százalékát veszélyeztető kór a szív- és érrendszeri megbetegedés. Magyarországon évente tizenötezer hatvanöt év alatti ember halálát okozza ez a betegség. Ez döbbenetes szám, főleg, hogy már a kezünkben van a gyógyítás és a megelőzés lehetősége – emelte ki Horváth István orvos, biológus a település egészségprogramján.

Szántó Renáta

A város önkormányzata, valamint a helyi könyvtár és művelődési ház másodszor szervezte meg a prevenciós és egészségdélutánt, amelyen a résztvevők sokasága rámutatott, hogy fontos az egészség megóvása, és ezért tenni is hajlandók az emberek. Sorok kígyóztak az ingyenes szűrővizsgálatokat hirdető termek előtt, a helyiek türelmesen várták, hogy vércukor- és vérnyomásmérésen, érszűkület-vizsgálaton, táplálkozási tanácsadáson és hallásvizsgálaton vehessenek részt.

A vizsgálatok után Horváth István, az MTA doktora tartott előadást Érelmeszesedés és a koleszterin-anyagcsere gyógyítása a 21. században címmel. Az akadémikus humorosan, közérthető formában taglalta a témakör legfontosabb tudnivalóit, és a koleszterinnel kapcsolatos tévhitekre is rámutatott.

Horváth István orvos, biológus tartott előadást Fotó: Szántó Renáta

Előadásából többek között kiderült, hogy a táplálkozásból csupán kis mértékben épül be a szervezetbe a vegyület, tehát nem a zsíros ételek fogyasztása okozza a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A túlzott koleszterinszint és a belőle fakadó egészségügyi problémák egy anyagcserehiba következményei, melyek az orvos szerint egy vakcinás kúrával gyógyíthatók. A kifejlesztett gyógymódra még sehol nem adtak engedélyt a világon, de eddig nagy számban tesztelték önkéntesek, akiknél gyógyulást eredményezett a szer. A biológus kiemelte, hogy Magyarország nem érdeklődik a vakcina iránt, viszont India, Kína és az Egyesült Államok már felfigyelt a kutatócsoport eredményeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!