Szombathely

2015.11.23. 10:09

Azonnali fizetésemelést sürget az MSZP a verseny- és a közszférában is

Szombathely – Vas megyében a munkavállalók kivándorlása miatt fontos elsősorban a fizetések azonnali emelése – hangzott el az MSZP Ifjúsági Tagozata szombathelyi tájékoztatóján.

Bakos Ágnes

– Vas megyében nőtt, most 143 ezer forint az átlagkereset, ami magasabb, mint az ország keleti felében, de ez is jóval elmarad az ausztriai, németországi fizetésektől – mondta el Prisznyák Benjámin, az MSZP Ifjúsági tagozatának Vas megyei alelnöke.

– A cél az európai átlagfizetések elérése hosszú távon – ismertette Bokányi Adrienn, az MSZP Ifjúsági tagozatának Vas megyei alelnöke.

Konkrét számokat idézett: ma a magyarországi átlagfizetés az európai átlag 37 százaléka, miközben a hazai árak az európai átlag 70-80 százalékát teszik ki.

A sürgetett fizetésemelések csillapíthatják a munkavállalók elvándorlását Vas megyéből – mondták a politikusok.

– Záros határidőn belül jelentős fizetésemelést akarunk elérni a közszférában és a versenyszférában is. Úgy emelkedjenek a fizetések, hogy közben a munkavállalók és a munkaadók terhei se nőjenek, ez a cél – mondta Bokányi Adrienn. Ehhez konkrét lépéseket dolgozott ki az MSZP.

A közszférában első körben 50 százalékos emelést sürgetnek, azt szeretnék, hogy se a szociális, se az egészségügyi, se az oktatási, se a közszolgálati ágazatban ne keressen senki kevesebbet 150 ezer forintnál nettóban.

– Mindez igazságosabb adórendszert jelent, nőhet a foglalkoztatottság és fehéredhet a gazdaság – sorolta Bokányi Adrienn.

A fizetésemelések fedezetét, forrását a kormány luxuskiadásainak csökkentése adhatja – mondták az alelnökök.

Kiemelték: – Ez nem politikai akció, hanem az MSZP hosszú távú programja.

Internetes oldalt és egy facebook-profilt is készített a fizetésemelés sürgetésére az MSZP, azokon a felületeken tették közzé konkrét javaslataikat az ellenzéki párt tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!