f1

2015.11.23. 07:24

Rosberg: Már elkezdődött a harc a 2016-os címért

„Folyik a csata a következő címért”

Serbán Richárd

Fotó: Mercedes AMG Petronas

A hét korábbi részében egy szponzori esemény során egy spanyol újságíró azt kérdezte Nico Rosbergtől, hogy két egymás követő Hamilton elleni veresége után lehet-e 2016-ban harmadjára szerencséje.

„Tetszik ez a megközelítés” – mondta az El Mundo Deportivónak a spanyolul is folyékonyan beszélő német. Rosberg egy olyan rendezvényen vett részt, amelyen néhány kör erejéig motokrosszozhatott az ellen a Marc Márquez ellen is, aki a MotoGP idei világbajnoki sorozatának végén ellentmondásos helyzetekbe keveredett a címért harcoló Valentino Rossi és Jorge Lorenzo kapcsán.

„Néhány éve követem figyelemmel a motorversenyzést” mondta Rosberg. „És ez az idei év minden korábbinál jobb volt. Annak kapcsán, hogy mi is történt az idény végén, senki sem tudhatja, hogy mi zajlott le bennük.”

Hasonló pszichológiai és pályán folyó csatározás zajlik jelenleg Rosberg és csapattársa, a háromszoros bajnok Lewis Hamilton között. Hamilton tisztán előnyben volt a 2015-ös idény nagy részében, de Rosberg jelenleg jó sorozatban van és feltett szándéka, hogy újonnan talált jó formáját átmenti 2016-ra is a címért folyó harc érdekében.

„Már folyik a csata a következő évi címért” – erősítette meg ezt. „Már gyakorlunk rá és teszteljük a dolgokat a következő idényre. Számomra minden jól alakul most és ezt így is kell folytatnom.”

Sok elmélet kapott szárnyra mostanában. Vajon Hamilton elég keményen hajt-e most, hogy már a zsebében van a harmadik bajnoki címe? Netán túl sokat bulizna? Vagy Rosberg teljesít jobban, amikor kisebb a nyomás?

Vagy a Mercedes csinált valami olyan technikai újítást, amely Rosbergnek jobban kedvez?

A kérdésre, hogy mi változott, Rosberg így válaszolt: „Semmi. Semmi sem változott. Csupán keményen dolgoztam, és most gyorsabb vagyok. Nem csak arról van szó, hogy keményen kell vezetni. Hanem sokat és keményen is kell dolgoznod a legjobb beállítások megtalálásához. Tényleg elképesztő mennyiségű munka megérteni mindenről, hogy hogy működik.”

„Meg kell értened, hogy mit csinál jobban a másik, hogy adaptálódhass és fejlődhess. Ha a boxban vagyok, mindig figyelek, hogy mi történik, összehasonlítva a csapattársammal. Átlátom, hogy hol gyorsabb éppen, milyen dolgokat használ, én miket használok, és mit használtunk korábban” – tette hozzá.

Egy ilyen intenzitású helyzet azt jelenti, hogy Rosberg és Hamilton már nem barátok.

„Barátok voltunk” – erősítette meg a német. „De már nem vagyunk azok. Riválisok vagyunk. Azonban a boxban minden nyíltan zajlik. Az információk megosztása fontos, mert ha a versenyzők nem dolgoznak együtt, ha van valami közöttük, ami korlátozza ezt, akkor az egész csapat veszít azzal.”

Ám ez a típusú intenzív csapaton belüli rivalizálást Rosberg bevallása szerint is nehéz kezelnie a Mercedes csapatfőnökeinek, Toto Wolffnak és Niki Laudának.

„Kellemetlen ez nekik, az biztos” – mondta. „De nekünk nem ilyen rossz ez. Mindig nagyon közel vagyunk egymáshoz, de megvan a tapasztalatunk ahhoz, hogyan kezeljük ezt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!