Életmód

2015.11.23. 16:34

Minden perc számít – Túlélni a stroke-ot

Évente több mint tízezren halnak meg stroke-ban hazánkban. A betegség tüneteinek korai felismerése életet menthet.

Marton Attila

A stroke-ot az agy vérellátásának zavara idézi elő: ha túl sok vér jut a szervbe, agyvérzésről beszélünk, amikor nem jut elég vér, akkor vértelen stroke-ról, agyinfarktusról, mondta Imre Piroska, a Csolnoky Ferenc Kórház ideggyógyászati és agyérbetegségek osztályának vezetője. Az agy vérellátási zavarai közül tízből nyolc esetben az utóbbiról van szó. Mivel az agynak van a legkevesebb oxigéntartaléka, nagyon fontos, hogy a szélütést kapott beteg minél hamarabb ellátáshoz jusson.

A stroke főbb tünete az arc elferdülése, a száj lebiggyedése, a végtagok gyengesége, szédülés, kettős látás, beszédzavar. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon vagy máson, azonnal hívjuk a mentőket, hangsúlyozza az osztályvezető. A tapasztalatok azt mutatják, ha a tünetek jelentkezésétől számított négy és fél órán belül megtörténik az agyban kialakult vérrögöt oldó infúziós kezelés, jobbak az esélyei a betegnek a felépülésre. A négy és fél órába azonban a kezelés megkezdése előtt végzett alapos labor és CT-kivizsgálás is beletartozik: a szakembereknek meg kell győződniük arról, nem okoz szövődményeket a beavatkozás.

Imre Piroska főorvos kiemelte, nagyon fontos, hogy a stroke-os beteg minél hamarabb ellátáshoz jusson
Fotó: Balogh Ákos

– Nagyon gyengének éreztem magam, a tarkómnál melegség fogott el, és egyik pillanatról a másikra nem tudtam beszélni – emlékszik vissza Paláncz József a stroke tüneteire. A felesége rögtön tudta, hogy nagy a baj, azonnal értesítette a mentőket. A kórházba szállítás után megtörtént a szükséges beavatkozás, majd az intenzív osztályra került. Az első tünetek észlelését követő néhány óra múlva lebénult a jobb oldala.

– Stresszes életet éltem, naponta 14–16 órát dolgoztam a Snétberger Zenei Tehetség Központ üzemeltetőjeként, a feszített napirendben nem hagytam időt a mozgásra sem. Emellett magas vérnyomással küszködtem, és nem szedtem be a gyógyszereket, ez az orvosok elmondása szerint is hozzájárulhatott a stroke kialakulásához – mondja József.

Január közepén történt a stroke, ezután mintegy öt hónapot töltött el a Csolnoky kórházban. Ezalatt lényegében újra meg kellett tanulnia mindent: beszélni, enni és mozogni. Feleségét és tizennégy éves lányát is rendkívül megviselték a történtek, de Józsefet mindenben támogatták, ez is hozzájárult ahhoz, hogy hétről hétre sikerült előrelépnie. A rehabilitációja nyártól Budakeszin folytatódott, ahol a gyógytornászokkal végzett gyakorlatoknak köszönhetően már bot és járókeret nélkül is elkezdett közlekedni, és a finommotoros mozgást fejlesztő gyakorlatokat is végeztek. A kórházba rendszeresen visszajár kontrollra, infúziós kezeléseket kap, valamint sokat sétál, hasizomgyakorlatokat és speciális tornát is végez, hogy mihamarabb felépüljön.

Orvosai azt mondták neki, kisebbfajta csoda, hogy a súlyos stroke után ilyen jól halad a rehabilitációja. József eltökélt és motivált, úgy tervezi, jövő év elején újra munkába áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!