Zene

2015.11.26. 12:08

„Az izgágaság az Anima legfőbb jellemzője” - Shalom-születésnap a Holdudvar tornácán

Szombathely – Húsz év még a pátriárkák korában is nagy idő, pedig akkoriban nagyvonalúan viszonyultak a hetek, hónapok, évek múlásához, nem vezettek pontos nyilvántartást.

Ölbei Lívia

És bár az Anima Sound System – tehát voltaképpen nem is zenekar - sem arról híres, hogy adminisztrálja minden lépését, azt azért könnyen ki lehet számolni, hogy a Shalom című Anima-lemez pont húsz éve jelent meg: még Szombathelyen. Ezért üljük most körbe a kávézóasztalt. Mellettünk a Bartók Terem, szemben a képtár meg az Iseum, és már benne is vagyunk az emlékezés közepében: Prieger Zsolt, Prieger Szabolcs, Németh Tamás, kattognak a fényképezőgépek.

De nem azért emlékezünk, hogy visszaringassuk magunkat a múltba. Főleg, hogy egyszeri és megismételhetetlen koncertélményre készülünk. Főleg, hogy az Anima védjegye a sokféleség: „Mindig menekültünk attól, ami bevált, nem szabad belesüppedni abba, ami van. Az izgágaság az Anima legfőbb jellemzője." Ráadásul egyszer csak föltűnik a szombathelyi estében Prieger Fanni, Zsolt gyönyörű huszonéves lánya, aki ma már az Anima énekesnője. (Különben pont olyan, hogy néhány éves szöszke „pihe-korában", tényleg.) Mint azon a régi  videoklipen, amely azért könnyen szentimentális hangulatba ringat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Mert mit ad isten, néhány hete előkerült egy elfeledett, elkallódottnak hitt felvétel, az első Anima-klip a történelemben, amely a szombathelyi városi tévé munkatársainak közreműködésével készült, éppen húsz éve: az akkor frissen megjelent Shalom-lemezhez (Are You Ready?). Fanni itt még „nagyon picike", ni, éppen a szombathelyi zsidó temetőben sétál az édesapjával. Zsolt azt mondja, gyakran megfordultak ott ketten: „A béke szigete volt a város zajában."

Persze ahhoz meg mégsem volt elég zajos ez a város, hogy itt tartsa Zsoltot, aki tanárként végzett a szombathelyi Berzsenyi főiskolán, aki öccsével, Szabolccsal itt alapította meg első zenekarát, aztán 1993-ban az Animát is, aki eleinte nem is zenélni akart, hanem színházat csinálni, aki évekig a megyeszékhely meghatározó újságírója volt. (Daliás idők voltak azok, na, valamikor  a kilencvenes évek elején.) És aki egyszer csak megunta, hogy Szombathelyen minden túl korán bezárt; meg hogy „a tévés meghívások kedvéért mindig hajnalban kellett elindulni", úgyhogy inkább fogta, és Budapestre költözött. A gyorsan nemzetközi hírűvé lett, például Prágában és Párizsban hódító Anima, amely mindjárt a Shalommal nagyon beletrafált valamibe,  mindeközben sose szakadt el Szombathelytől. Például azért, mert Prieger Szabolcs máig Szombathelyen él (civilben az Agora – Kulturális Központ igazgatóhelyettese). Állandó tagja a folyton változásban lévő csapatnak Németh Gergő is, aki meg nem más, mint Németh Tamás fia. Lám, így vagy úgy, de mindig minden a családban marad. Úgyhogy amikor azt mondjuk, hogy a születésnapi Shalom-újrajátszás alkalmával (majdnem teljes egészében) az eredeti felállással, az eredeti frontemberekkel találkozhat a közönség, nem kell sokat keresgélni, hogy összeállítsuk a régi csapatot. Nem lesz itt a kezdőcsapatból Rozmán Zoltán, aki – amint azt Prieger Szabolcs hangsúlyozza – fontos szerepet töltött be az  első időszakban. (És hogy milyen a sors, jelzi: az Animának most is van Rozmán Zoltánja.) Itt lesz viszont  Szombathelyen Bognár Szilvia, aki az első három évben erősítette az Animát – a zenekart, amely voltaképpen Szombathelyen feltalálta (találta fel) a világzenét. Nem mondták, hogy világzene, csak jól összehozták mondjuk a magyar népzenei lüktetést meg a reggae-t, Bartók pecsétjét ütve a legendává lett Shalom-lemezre.

A budapesti Shalom-újrabemutatón alig fért föl a közönség az A38-as hajóra. Aki esetleg  lemaradt, Szombathelyen pótolhatja a hiányt. A szombathelyi Shalom-születésnap szervezésében a város zsidó hitközségének alapítványa is részt vesz. Szépen zárul be a kör: a neológ szombathelyi zsinagóga belül maga a Bartók Terem, itt rendezik meg decemberben a Shalom-koncertet. Amelyről  a tervek szerint felvétel is készül, DVD-minőségben. A hely szelleme természetesen megköveteli a magáét, de ez egyáltalán nincs Zsolték ellenére. Az est első részében elhangzik a teljes Shalom-lemez, a másodikban újabb Amina-számokat hallhatunk. Előbb Bognár Szilvia énekel, aztán Prieger Fanni következik. De keverőpult mögött mindvégig Prieger Zsolt irányít. Összefoglalva tehát: „Húsz éves immár az utóbbi idők egyik leglegendásabb, legkiválóbb és legbátrabb magyar lemeze. A szombathelyi gyökerű Anima Sound System felidézi a kort, az ihletet, a szenvedélyt, amit az eredeti frontemberekkel ismét elhoz nekünk egy speciális helyszínen,  a Bartók Teremben. Az Anima Sound System az elmúlt két évtized egyik legfontosabb hazai formációja, a honi elektronikus tánczenei színtér egyik irányadó alakulata. A Prieger Zsolt, Prieger Szabolcs és Németh Gergely köré épülő formáció talán legnagyobb erőssége a bátorság - az, hogy időről időre képes megújulni, feladni már bevált megszokott sémákat, és egészen újba kezdeni. Priegerék állandóan változó produkciójának különlegességét mindemellett a zene színes szövete, a stílusok keveredése adta és adja: modern elektronikus tánczene, reggae és dub, hiphop és triphop, slágerek, hagyományos dalok és zenei kísérletek, szerelem és politika, zaj és puhaság, magyar népzene, klezmer és afrobeat, múlt és jelen. A zenekar ezúttal legendás vérbeli dub-reggae albumának, a Shalomnak a huszadik születésnapján visszanyúl a gyökerekhez, és előadja azt az eredeti frontemberekkel, Bognár Szilvivel és Németh Tamással." Az after party a szomszédban pedig már nem követeli meg a jólnevelt üldögélést.

Ráadás- vagy biztatásképpen ez a múltidéző, jövőbe pislantó novemberi este hozza el az első idei hóesést. Ottliktól tudjuk, hogy a sár korszaka után jönnie kell a hónak: ami ártatlan, ami békés, ami mindent puhán betakar, a szombathelyi országutat is. Ez most még csak egy kis hódara, mint valami hollywoodi filmben, de szép. Lehet hozzá dúdolni: „Messze jársz, nagyon messze jársz, / a Holdudvar tornácán megtalálsz."  Hát akkor: Shalom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!