Hírek

2015.11.26. 16:46

Állami földek kalapács alatt

Székesfehérvár – A héten megkezdődtek a megyében is a földárverések. Itt mintegy 600, önálló helyrajzi számon szereplő, állami tulajdonú föld kerül kalapács alá.

B. Kiss László

Nagy betűs felirat hirdeti a Seregélyesi úton, a Türr István Képző és Kutató Intézet bejárata előtt, hogy földárverés . A megyében november 23-én kezdődött el a három hektárnál nagyobb. állami tulajdonú földterületek nyilvános árverés útján történő értékesítése. Az árveréseket Fehérváron – ugyanabban az épületben – három, Dunaújvárosban egy bizottság bonyolítja. Csütörtök délelőtt, amikor ott jártunk az egyik bizottság éppen egy Bakonykútiban található, közel öt hektáros, kicsivel több, mint 69 aranykoronás földdarabot bocsátott árverésre. Mivel licitáló erre a parcellára csak egy volt, a terület kikiáltási áron, azaz 3,9 millió forintért kelt el. Egy másik bizottság termébe is átmentünk. Itt több érdeklődő is megtekintette az árverést, amelyen két tárcsával licitáltak. Innentől a dolog természetesen már izgalmasabb volt.

Az árverésen helyben lakó, földművesnek minősülő magyar állampolgárok vehetnek részt

A licit a Dancs Norbert, a fehérvári járási hivatal vezetője által vezette 1. számú bizottság tagjainak bemutatásával kezdődött. Majd az árverés szabályait, illetve az árverésre kerülő földterület paramétereit ismertették. A kicsivel több mint nyolc hektáros enyingi parcella csaknem 297 aranykorona értéket képvisel. Ennek megfelelően a kikiáltási ára 16,5 millió forint volt. Miután az árverés mindkét résztvevője tartotta ezt, a kikiáltási ár egyre emelkedett. A licit 17,3 milliónál tartott, amikor az egyik tárcsa már nem emelkedett föl az asztalról... A székesfehérvári földárverések egészen december derekáig tartanak. A részvétel feltételeiről bővebben lapunk október 30-ai számában már írtunk. Azon nagyobb területű, drágább parcellák megvásárlására egyébként, amelyek most nem kelnek el, a későbbiek során ismét lehetőség nyílik majd.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!