Kultúra

2015.11.27. 17:02

Aludni nem ér: Czukor Balázs, a gólyakalifa

Szombathely - Czukor Balázs nem alszik: ő játssza Az éjszakám a nappalod című új magyar fekete komédia abszolút főszerepét. A szombathelyi bemutatóra személyesen is eljött. Ha egyszer nem alszik.

Ölbei Lívia

Az van, hogy Novák (Czukor Balázs) nem tud aludni. Amióta odaköltözött a barátnőjéhez (Szamosi Zsófia), egy percre sem hunyta le a szemét. Nappal dolgozik, éjszakánként az utcákat járja: olyan helyekre és olyan emberek közé keveredik, akiknek nem is álmodott a létezéséről. Bulizik, ismerkedik, élvezi – vagy a fene tudja – a kettős életet, mindazt, amit „ez az eddig ismeretlen Budapest kínál". Mire megszólal a vekker, mindig éppen sikerül visszabújnia a közös ágyba. Egy éjjel összeakad egy fura társasággal, amelynek tagjai mind különös éjszakai lények, főnökük a leállíthatatlan Volf (Anger Zsolt), aki elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni. A legújabb ötletéhez (jótékonysági akció moldáv gyerekek megsegítésére biztosítási csalással) Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, azt sokáig nem tudni. Mindenesetre „ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle".

A film rendező-, illetve forgatókönyvíró-párosa: Dési András György és Móray Gábor, operatőre: Csukás Sándor, a producer: Kántor László, a vágó: Roszik Gergely. A látványért felelős: Pater Sparrow. Zene: Zagar. A szereplők: Novák: Czukor Balázs, Barbara: Szamosi Zsófia, Volf: Anger Zsolt, Flóra: Pálos Hanna, Pocak: Scherer Péter, Turi: Vajda Milán, Ócskás Sanyi: Kaszás Gergő.

Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi nézők – köztük kollégák a WS Színházból – mindenekelőtt Czukor Balázsra kíváncsiak csütörtökön este a Savaria moziban, ahol a vetítés előtt Mayer Rudolf, az Agora mozgókép-szakági vezetője azon morfondírozik, hogy miképpen lehetne végre úgy igazán elhitetni a közönséggel: (megint) van jó magyar film. Vágvölgyi András filmes szakember, filmtanár – a Savaria mozi közönségtalálkozóinak, sorozatainak állandó kérdezőembere és szakértője – bevezetésképpen szintén ezt a vonalat erősíti. Aztán elsötétül a terem, és Novákkal együtt belemenekülünk az éjszakába.

Az a helyzet, hogy Czukor Balázs után bárhova elmennénk. Személyiségének némán is olyan erős sugárzása van, olyan sok titkot sejtet, hogy ezt a kicsit túl rövidre nyírt hajú, túlságosan fehér sportcipős, csöndes-rendes technikai zsenit is elhisszük neki. A „más az éjszaka igazsága, más a nappalé"-szituációnak nagy hagyománya van a filmművészetben, de az irodalomban is. Czukor Balázst Novák szerepében elnézve talán Babits sokféleképpen megfejtett, sokféleképpen magyarázott regénye sejlik föl a leghamarabb, A gólyakalifa – amelyben a mintadiák Tábory Elemérnek álmaiban elsötétedő alteregója támad. Lélektani regény és detektívtörténet egyszerre: a nappali diák és az éjszakai díjnok világa nem érintkezik, csak a végső, irracionális és tragikus pillanatban. A gólyakalifából különben játékfilm is készült, méghozzá Karinthy Frigyes közreműködésével, 1917-ben, állítólag „meglepő sikerrel". A premieren az Urániában Ady és Csinszka is ott volt.

Az éjszakám a nappalod befejezése egészen idilli, de azért – amint a közönségtalálkozón fölvetődik – nem lehetünk benne biztosak, hogy Novák tényleg nem alszik. Nem lehet, hogy inkább álmodik? A Vágvölgyi András kérdéseiből meg a nézői hozzászólásokból kirajzolódó kép szerint az első nagyjátékfilmes rendező- és forgatókönyvíró páros talán túl sok mindent akart belepakolni ebbe a történetbe, miközben nem bánik elég biztos kézzel a Nagy és bizonyos szempontból Nélkülözhetetlen Klisékkel: vagy túlságosan kiszámítható, vagy nem mond eleget. Két hölgy azzal köszön el, hogy „kedves Czukor Balázs, maga nagyon jó benne". A hangsúly azt is jelzi, hogy a film kevésbé.

Fotó: Unger Tamás

És ebben a megjegyzésben semmi elfogultság nincsen. Mert a szombathelyi premierközönség kiváltságos helyzetben van, láthatta Czukor Balázst mondjuk Miskin herceget játszani a WSSz-ben; a Hamlet-rendezéséről nem beszélve. Balázst Novák szerepében is a „kizökkent idő", az ezúttal a nem-alvásban megnyilvánuló zavar érdekelte, a személyiség működésének mélyrétegei. Azt mondja, amikor a 40 napos forgatás elkezdődött, gyorsan olyan érzése támadt, hogy „belül voltaképpen egy másik forgatókönyvet olvasott". Novák nézésében ez a forgatókönyv is megvalósul. A többi úgyis mindig néma csend.

Ja, és Czukor Balázs nemrég rendezőként is nyert: különdíjat a kaposvári gyerek- és ifjúsági színházi szemlén, a Kolibri és a K.V. Társulat koprodukciós előadásáért. A téma: drog és ifjúság, Függésben címmel. És jövőre újra lesz Hamlet: a WSSz diákbérletében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!