Bulvár

2015.11.30. 09:09

Európa szépe, Incike

A macskaversenyek világáról és gyönyörű cicájáról, Incikéről mesélt nekünk Hujber Richárdné Gányási Edina

Laci Patrícia

Sokan vallják azt, hogy a perzsa a legelőkelőbb macskafajták közé tartozik. A gyönyörű, hosszú bundájuknak rengetegen nem tudnak ellenállni, például Hujber Richárdné Gányási Edina sem, aki összesen négy ezüst csincsilla perzsa macskával lakik egy fedél alatt Székesfehérváron. Edina élete nem lenne teljes Hedda, Abyssa, Orange és Incike nélkül. Emellett a büszke cicagazdi gyakran jár macskakiállításokra és versenyekre kandúrjával, Incikével.

– A tenyésztő, akitől vettem a cicáimat, ő mondta, hogy próbáljam ki magam ebben a műfajban – mesélte Edina.

– Az első kiállításunk 2011-ben volt Pécsett. Ekkor a nőstény cicámmal, Heddával voltam, s sikerült elnyernünk a legmagasabb elismerő címet. Fantasztikus élmény volt, mintha egy olimpiai bajnokságot nyertünk volna! Innentől kezdtünk el rendszeresen versenyekre járni – emlékezett vissza a cicatulajdonos.

– Megtanultam, hogyan kell az ilyen rendezvényekre felkészíteni a perzsa cicákat, mert bizonyos előírásoknak meg kell felelniük a versenyeken. Például a perzsa fajtánál fontos, hogy az arca kerek és formás legyen, ezért úgy kell trimmelni. A felkészítés a verseny előtt három héttel elkezdődik. Ilyenkor hetente kell fürdetni a cicát. Az arcát és a mancsát is heti több alkalommal kell formázni.

Fotó: Császár Claudia

Edina eleinte Heddával járt versenyekre, de kimagasló eredményeket kandúr cicájával, Incikével sikerült elérnie:

– A nőstények általában fele akkorák, mint a kandúrok. A macskáknál az erősebb nem tagjai sokkal látványosabbak. Ezért a nőstényeknek a felnőtt kategóriákban nincs sok esélyük. Incivel másfél év alatt sikerült megszereznünk a legmagasabb elismerést, a Supreme Grand Champion Alter címet 2012-ben, Franciaországban. Ez az idő rekordnak számít, mert másoknak körülbelül 5-6 év alatt sikerül ezt a címet elnyerni.

A 2013-as év újabb sikereket tartogatott a bájos cica számára:

– Inciről tudni kell, hogy ivartalanított. Nem jellemző, hogy ilyen macskák nyerjék a kiállítás legszebb címét. Az ivaros kandúrok sokkal értékesebbek. Viszont 2013-ban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Inci Európa-győztes lett. Ezzel az elismeréssel közel 400 cicát sikerült legyőznünk. Ekkor kért fel bennünket egy tápgyártó cég arra, hogy Incike legyen a márkájuk új reklámarca – büszkélkedett Edina.

A kandúr különleges szépségével valóban megbabonázza az embert. Nem is véletlen, hogy 2015 tavaszán egy nívós cicákkal foglalkozó magazin címlapjára került. Edina büszke is macskájára, s úgy érzi, már mindent elértek:

– Egyedül a világbajnokság lenne hátra, de ahhoz nagyon sokat kellene utazni, vannak show-k az Egyesült Államokban és Brazíliában is. Emellett tényleg a barátok miatt járunk már csak kiállításokra, hiszen amire képesek voltunk, azt sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!