Foci

2015.12.01. 16:05

Megye II.: a Pátka csapata telel az élen

Székesfehérvár – Már három hete, hogy befejeződtek a küzdelmek a megyei másodosztályban, a számvetés ideje, a csoportok őszi teljesítményének értékelése azonban most érkezett el.

Káldor András

Gólzáporral indult az 1. forduló, hiszen a Mány csapata 13-2-re legyőzte a Pettend gárdáját, míg az akkor még szebb őszi szereplésben reménykedő Kőszárhegy 11-3-ra lelépte az újonc Videoton Baráti Kör együttesét. Aztán idejekorán kiderült, hogy hiábavaló volt a mányiak nagy gólarányú győzelme, valamint ugyanez vonatkozott még rajtuk kívül a 14-0-as sikert elérő Fehérvárcsurgóra, vagy éppen a 7-1-es győzelmet elkönyvelt Videoton Baráti Kör számára, mert a 11. forduló után a pettendiek bedobták a törölközőt. Már azzal is nem kis bosszúságot okoztak soros ellenfeleiknek, hogy el sem mentek a meccsekre, vagy foghíjasan álltak ki, de visszalépésük alapvetően változtatott a tabella állásán.

Halkan megjegyezzük, hogy már a tavalyi szezonban voltak ennek a döntésnek előjelei, hiszen több meccset akkor is kihagytak, és összes megszerzett pontjukból tízet levont a Versenybizottság büntetésképpen.

Orosz Márkó (fekete) nagy harcban van a labdáért , a háttérben, pedig vezetőedzője, és játékostársa Takács Viktort figyeli
Fotó: Pátka SK

Visszatérve a még talpon maradó tizenöt csapathoz, már a szezon első harmadában kirajzolódott, hogy mely együttesek lesznek a meghatározóak idén. Az élen végző Pátka az előző évben is már néhány figyelemreméltó eredményt elérve nem véletlenül végzett az 5. helyen. Ősszel imponáló teljesítményt nyújtva először a 7. fordulóban vezette a mezőnyt, majd a 10. fordulóban a Pázmánd elleni gólnélküli döntetlen után egy időre riválisa, a Bakonycsernye vette vissza az elsőséget. Igaz ez számukra tiszavirág életűnek bizonyult, mert két fordulóval később a Pátka győzött Pákozdon, míg a csernyeiek hazai pályán ikszeltek az Aquital FC Csákvár II-vel. Ezt követően már nem volt mese, a Pátka telelhet az első helyen. Érdekesség, hogy két döntetlenjüket nem a közvetlen ellenlábasaikkal, hanem a tabella alsó régiójában levő Iszkaszentgyörgy, és a már említett Pázmánddal játszották. A többi találkozót viszont simán hozták, a védekezésüket, pedig külön ki kell emelni, hiszen a 14 összecsapáson mindössze nyolc alkalommal kaptak gólt. Legeredményesebb játékosuk, vezetőedzőjük, Takács Viktor lett 12 találattal.

Takács Viktor természetesen nem rejtette véka alá örömét, de rendkívül reálisan látta, és értékelte a mögöttük hagyott idényt.

– Tavaly a 10. helyen fordult a csapat ősszel, de tavaszra javítani tudtunk ezen öt helyet. Idén már azért módosultak a célkitűzések, és az első három csapat közé szerettünk volna kerülni. Ezt szerencsére sikerült eddig túlszárnyalnunk. A védekezésünkre nem lehetett panasz, az egész csapat ragyogóan együttműködött, de ez a támadásainkra is igaz volt. A jó teljesítményünk titka, hogy edzéseken is nagyon jól dolgozik a csapat, mindenki tudja, és tisztában van azzal, hogy mi a feladata, és ezt maximálisan megcsinálja. Nehezebb volt az idény, mint a tavalyi, sőt tavasszal még nehezebb mérkőzések várnak ránk. Úgy vagyunk azonban ezzel, hogy innentől kezdve álszerénység lenne azt mondani, hogy nem az első helyre készülünk. Amivel feltétlenül elégedett voltam az mindenkinek a hozzáállása, és az edzéslátogatottságra sem lehet panaszom, mert tizenhárom fő alatt nem voltunk egyszer sem. Hogyha ugyanezen az úton megyünk tovább, akkor még szép eredményeket érhetünk el így együtt. Nem tudnék, illetve nem is akarnék senki kiemelni, mert akkor fel kellene sorolnom az összes játékos nevét, mert mindenki, amit tudott, azt belerakta a közösbe. Hozzáállásban és tudásban is a lehető legjobbat nyújtották. A település részéről nagyon pozitívak a visszajelzések, magáénak érzi a csapatot, egyre többen látogatnak ki a mérkőzéseinkre, és sokan elkísérnek bennünket idegenbe is. Nagyon nehéz dolgunk lesz a tavaszi szezonban, annak ellenére, hogy négypontos előnyünk van riválisainkkal szemben. Ennek tudatában nekünk januártól márciusig kell nekünk megalapozni a sikerességet, sokat kell izzadni a csapatnak még, hogy tényleg elérjük azt, amit szeretnénk. Január 12-én indul a felkészülés, beneveztünk a téli műfüves bajnokságba, ezeken az edzőmérkőzésen kívül még néhány hétközi meccset fogunk lejátszani. A keretben nagyobb változások nem várhatóak, talán csak egy-két helyen. Igazán magammal nem vagyok maradéktalanul elégedett, bár tényleg én lőttem a legtöbb gólt a csapatból, de arra törekszem, hogy még ennél is jobb teljesítményt nyújtsak – hangsúlyozta a vezetőedző.

A 2. helyen a Bakonycsernyei Bányász gárdája végzett, méghozzá úgy, hogy a 2. fordulótól a 7. játéknapig magabiztosan álltak a tabella élén. Majd elbukták hajrában a Pátka elleni rangadót, hazai pályán szenvedtek vereséget. Nem kellett sokat várniuk azonban, három forduló elteltével ismét az ő nevükkel indult a mezőny, igaz ehhez kellett az is, hogy a Pátka pontokat veszítsen a Pázmánd ellen. Más lapra tartozik, hogy nem tudtak tartósan az első helyen maradni, mivel a 13. fordulóban egy indulatoktól sem mentes, kilenc sárga lappal tarkított összecsapáson egy egyes döntetlent játszottak a már említett Aquital FC Csákvár II-vel. Ez a pontvesztés még csak feledhető lett volna, a 14. fordulóban ellenfél híján pihentek, de az utolsó fordulóban Mányon egy méretes, négy nullás vereségbe szaladtak bele. Így négy ponttal vannak lemaradva az éllovas Pátkától. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Bányász a tavalyi szezonban is hasonló pozícióban zárta a bajnokságot, és végig feljutás közeli helyen álltak.

Idősebb Varga Jenő, a csapat szakosztályvezetője régi bútordarabnak számít, jól ismeri a megye labdarúgását, és azt sem rejtette véka alá, hogy bizony addig nyújtózik a klub, amíg a takarójuk ér, azaz nem feltétlenül gondolkodnak a feljutásban.

- Egyértelmű célunk az volt, hogy a dobogón szerettük volna zárni az őszt, valamint a hazai mérkőzéseinken szórakoztató futballal szolgáljuk ki a közönséget. Sajnos maradéktalanul nem sikerült, mert otthon vereséget szenvedtünk a Pátkától, de ettől eltekintve az elvárásoknak megfelelően szerepeltünk. Igazság szerint nem a feljutást tűztük ki célul. Mi, mint ismeretes nagyon sokáig a megyei első osztályban szerepeltünk, de az erőnk jelenleg ezt teszi lehetővé. Inkább az utánpótlás nevelésre fordítunk több energiát, százöt igazolt ifjú játékosunk van. A mostani csapatban nem igazán fiatal az átlagéletkor, és amennyiben egy osztállyal feljebb játszanánk, nagy valószínűséggel a tavalyi bajnok Pusztavám nyomdokaiba lépnénk. Nem akarunk sem a Velencével, sem az Iváncsával versenyezni, mi megmaradunk az amatőr szintnél, nem kívánjuk a pofozógép szerepét betölteni, mi a közönséget szeretnék kiszolgálni. Jól érezzük magunkat, amikor győz a csapat, őszintén, kell ennél több? Változások történtek nyáron a keretben, visszatért hozzánk régi játékosunk, Bobory Balázs, aki még a megyei első osztályban játszott nálunk, és azt ígérte, hogy itt fejezi be játékos pályafutását. Nyugodtan állítom, hogy megújult, és rendkívül hasznos láncszeme lett a csapatnak (14 gól szerzett 7 mérkőzésen – a szerk.). Ez az idény hasonló volt az előzőhöz, bár annyiban van hiányérzetem, hogy az elsők lehetnénk, ha a Pátka ellen megadott volna két tizenegyest a játékvezető, és a végjátékban lőtt góllal nyert ellenfelünk. Talán az idegenbeli védekezésünkön kellene javítanunk, példa erre a mányi vereségünk, amikor tíz emberrel játszott sokáig ellenfelünk, és ennek dacára lőtt két gólt a rutinos Pál Zoltán. Január második felében tornatermi edzésekkel indul a felkészülés, majd részt veszünk Móron, a műfüves bajnokságban. Nincs okunk arra, hogy változtassunk a keretünkön, bár egy-két poszton előfordulhat azért módosítás. Saját erőből növelhetjük, de az is elképzelhető, hogy néhány régi játékosunk is visszatérhet – tájékoztatott a szakosztályvezető.

A 3. helyen záró Mányi TK eredményessége kimagaslik a mezőnyből, összesen 64-szer vették be a soros ellenfelek kapuját, és ebben a számban nem szerepel a Pettend elleni 13 gól, amelyet megsemmisítettek a pettendiek visszalépése után. A klub adja a gólkirály-jelöltet is, Pál Zoltán a Vasas korábbi, 39 esztendős labdarúgója februárban került a Fejér megyei II. osztályban szereplő együtteshez Jelenleg féltávnál 28 gólnál jár, és volt két olyan meccs (Videoton Baráti Kör, LMSK Cobra Sport), amikor négyszer volt eredményes. A 6. fordulótól ott tanyáznak a dobogó harmadik fokán, három ponttal vannak lemaradva a Bakonycsernyétől, és hárommal vezetnek a mögöttük álló Fehérvárcsurgó előtt.

Még akár a közvetlen élmezőnyhöz csatlakozhat egy jobb tavaszt futva a Fehérvárcsurgó, és az Aquital FC Csákvár II együttese. Mindkét csapatnak voltak jobb meccsei, a csurgóiak például éppen a Csákvárt győzték le magabiztosan három nullára, de a Pátka és a Bakonycsernye is csak egy találattal tudta őket legyőzni. A Csákvár több nagy gólkülönbségű győzelemmel a tarsolyában fejezte be az őszt, legnagyobb skalpjuk a Mány elleni öt egyes siker volt.

Az előző évhez képest fejlődött a Pázmánd, és ez a helyezésében is meglátszik, hiszen tavaszhoz képest három helyet léptek előre, és a 7.-ek lettek.

A kieső helyen az újonc Videoton Baráti Kör csapata áll, szerényen három pontot gyűjtve. Lelkes együttes, akik a játék szeretetért lépnek pályára hétről-hétre, de valljuk meg, egy osztállyal lejjebb jobban ment nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!