Multidéző

2015.12.01. 11:40

Ezt írta a Vas Népe 35 évvel ezelőtt - Nyomda Vasban

Szombathely - A vasi megyeszékhelyen az újsággal, folyóirattal, kiadvánnyal történő gondolatközlésnek mind korszerűbb bázisa a nyomda. A Vas Népén kívül még számos sajtótermék, időszaki kiadvány készül a Sylvester János nyomdában.

Kelemen Attila

Így például az Életünk és a Vasi Szemle című folyóirat, a Vasi Propagandista. A Hazafias Népfront gondozásában készítik az Olvasó nép című kiadványt. Pedagógiai írások címmel a Kabinet adja ki közleményeit, a Jelentkezünk-et pedig a szombathelyi tanárképző volt és jelenlegi hallgatói szerkesztik. Az említetteken kívül több mint tíz üzemi lapot készítenek a szombathelyi nyomdaüzemben.

Az utóbbi években új technikára, technológiára váltott át a nyomda. A Vas Népét 1976 májusától ofszet rotációs gépen állítják elő a hagyományosnál szebb formában. Az utóbbi évek erőfeszítéseinek eredményeként javul a szakmunkások aránya. Pillanatnyilag 84 első-, másod- és harmadéves szakmunkástanulójuk van. 1981-től kezdve évente 20-25 új szakmunkás lép a nyomdászok sorába Szombathelyen.

A monitorozók az ofszetlemezeket készítik elő a Sylvester nyomdában
Fotó: VN-archív

Az újságkészítésen kívül a könyvgyártásban is bevezették az ofszeteljárást. Érdekességként említjük azt, hogy évente 20 millió Vas Népét készítenek, amelyhez 840 tonna papírt használnak fel. Ennél valamivel kisebb súlyt nyom az a könyvmennyiség, amelyet évente kibocsátanak. Idén például 800 tonna könyv készül 5 millió példányban.

A szedőterembe lépő érzi az ólomgőz illatát. 280 Celsius fokra hevített folyékony ólomból önti ki a szedőgép a matricák negatív betűképét és ezzel pozitív képet adva készíti el az egybeöntött betűsort. A szedőgép sorgyűjtő „hajójáról” a tördelők veszik kezelésbe az ólomsorokat, hogy azokból összeállítsák az újságoldal hasábjait. (A hagyományos linószedés egy német órás, Ottmar Morgenthaler (1886-ban) találmánya.) Az alig százesztendős technológiánál forradalmian újabb formát, az elektronikus fényszedést is láthatjuk a nyomda egyik termében. Ide telepítették Budapesten kívül hazánkban először a fényszedő rendszert, amelyen a napokban kezdték el „élesben” a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!