Életmód

2015.12.01. 18:48

Nem árt az óvatosság az étrend-kiegészítőkkel

Évről évre egyre többféle vitamin, ásványi anyag és nyomelem kapható, és az étrend-kiegészítők után az egészségtudatos életmód jegyében egyre nagyobb a kereslet is.

Marton Attila

Az étrend-kiegészítők piaca az utóbbi tíz évben folyamatosan bővül: miközben a kétezres évek közepén egy-két ezer típusát lehetett kapni ezeknek a készítményeknek, amelyek száma ma már eléri a tizenötezret, és a növekedés még jelenleg is tart, mondta Szalay Balázs, az egyik ajkai patika gyógyszerésze.

Hozzátette, a növekedés elsődleges oka, hogy az új termékek bejelentése és besorolása jóval egyszerűbb, mint a gyógyszereké, és ez az oka annak is, hogy az étrend-kiegészítők vásárlásánál nem árt az óvatosság: oda kell figyelni, hogy biztos forrásból, vagyis gyógyszertárból vagy egy patika webáruházából vásároljuk meg a terméket. A szakember hozzátette, a készítmények minősége jellemzően a gyártótól, és nem a termék árától függ.

Bár a szakma álláspontja, hogy megfelelő táplálkozással be lehet vinni valamennyi szükséges vitamint és nyomelemet, sajnos nagyon nehéz ősszel és télen úgy étkezni, hogy ez teljesüljön, mondta Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa. A szakember ezért azt ajánlja, ahelyett, hogy egyesével válogatnánk össze a szükséges nyomelemeket, érdemes multivitamin-készítményt használni, ugyanis ezek az immunrendszert erősítő C- és D-vitaminok mellett a legfontosabb ásványi anyagokat – kalcium, magnézium, vas – is tartalmazzák. Felhívta a figyelmet, az étrend-kiegészítők használata előtt ajánlott háziorvossal vagy dietetikussal konzultálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!