Kultúra

2015.12.03. 15:16

A Soltis-társulat a húzós hatvanadik erdélyi turné után

Celldömölk - Nyolc nap alatt 16 előadást játszott 11 erdélyi településen - falvakban, városokban - a celli Soltis színház társulata, amely ezen az őszön Csizmás kandúrt és cimboráit vitte magával a szokásos turnéra.

Ölbei Lívia

Illetve mégsem egészen a szokásos turné volt ez, hanem kereken a hatvanadik. Nem tévedés: a celli Soltis Lajos Színház 60. alkalommal vette a nyakába Erdélyt, és szerzett nyolc nap alatt szép pillanatokat összesen 3055 nézőnek; közöttük 2800 gyereknek. A turné jól bevált állomásai: Marosvásárhely, Kőhalom, Szováta, Jobbágyfalva, Segesvár, Szászrégen, Magyaró, Erdőszentgyörgy, Makfalva, Korond. A turné tempójáért, a fáradalmakért mindig kárpótlást nyújt a közönség szeretete és érdeklődése. Az őszi turnét mindig a Kis-Küküllő-menti nemhivatásos színjátszók találkozójához igazítja a celli társulat: az idén rendezték meg a 23. találkozót Erdőszentgyörgyön (egyébként Celldömölk testvérvárosában). Az erdőszentgyörgyi Kovrig Magdolna tanárnő nemcsak a színjátszás lelke a Kis-Küküllő mentén, hanem igazi jó barátságba került a celli társulattal is, amelynek tagjai - köztük végzett drámapedagógusok - az ottani színjátszók szakmai fejlődését is segítik.

Turnépillanat Marosvásárhelyről. A gyerekek gyűrűjében, középen Marton Mercédesz a Soltis Lajos Színházból. Fotó: Soltis Színház

Az utóbbi években az is hagyomány, hogy az erdélyi turnéra indulóban a celliek megállnak a keleti határon, és a soros meseelőadással megörvendeztetik az Igazgyöngy Alapítványhoz tartozó gyerekeket - és felnőtteket. Ezt az alkalmat se hagynák ki a világ minden kincséért sem. A színházi élményért cserébe az „igazgyöngyök" rendszerint rajzolnak valami szépet. Úgyhogy az idén is Biharkeresztesen volt a turné első állomása, itt ismerkedhetett meg a közönség Csizmás kandúrral és cimboráival, Ecsedi Erzsébet (a zalaegerszegi színház színésznője) rendezésében, valamint az aktuális közönség aktív részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!