Hírek

2015.12.10. 06:19

Közgyűlés: 39 napirendi pontot tárgyalnak meg karácsony előtt

Csütörtökön ismét összeült a szombathelyi közgyűlés, hogy megtárgyalják a várost érintő legfontosabb témákat. Cikkünk folyamatosan frissül, a közgyűlést élőben közvetítjük.

Vadas Krisztina

9.10 Kicsi késéssel, de elkezdődött

Dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitotta a közgyűlést. Két baloldali képviselő, Tóth Kálmán és dr. Ipkovich György kivételével mind itt vannak a képviselők, persze később még ők is csatlakozhatnak.

9.25 A polgármester Orbán Viktor látogatásáról beszélt

Dr. Puskás Tivadar polgármester még a napirendi pontok tárgyalása előtt felszólalt, amiben Orbán Viktor szombathelyi látogatásáról beszélt:

- Mindenki előtt ismert, hogy november 17-én, a Modern Városok program kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök itt járt. Számos olyan dologról tárgyaltunk, ami a mostani napirendi pontok közt is szerepel. Úgy gondolom, hogy Szombathely szép jövő előtt áll, amihez az szükséges, hogy az irányító és az ellenzéki párt képviselői is összefogjanak, hiszen mindenki azt akarja, hogy Szombathely minél jobban és gyorsabban fejlődjön. Olyan lehetőségek nyíltak meg előttünk, amikkel élni kötelességünk, és ha sikerül vele élni, akkor Szombathely visszanyeri a múlt századi fényét – hangzott el a polgármestertől.

Dr. Czeglédy Csaba, baloldali frakcióvezetőtől megtudtuk, hogy dr. Ipkovich György hivatalos elfoglaltság miatt Brüsszelben tartózkodik, Tóth Kálmán pedig dolgozik, de ha végzett, jön majd a közgyűlésre.

9.40 Dr. Nemény András szerint valami nem stimmel a Csónakázótónál

Leginkább az nem, hogy az az épület, ami eredetileg rendezvényteremnek készült, az most étteremként és szórakozóhelyként üzemel. Emiatt folyamatosan parkolási káosz alakul ki a környéken, és a szociális helyiségei sem megfelelőek.

Molnár Miklós elég passzív: habár itt van a teremben, és már négy szavazás lement, ő semmire sem szavaz.

9.55 Új napirendek nem kerültek a listára

14 napirendi pont javaslat érkezett a képviselőktől, de a szavazások alapján egyik sem került fel a listára.

Az első napirendi pont keretében a Modern Városok programról tájékoztatott a polgármester. Ennek része például a gyorsforgalmi utak (M86, M87) fejlesztése a térségben, Budapest és Bécs irányába. Kialakítanának egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephelyet, ezt egy későbbi napirendben tárgyalják majd részletesen. Emellett egy új víztározót is kialakítanak Dozmat térségében.

10.15 Mindenkinek tetszik a Modern Városok program

Nemény András örömét fejezte ki, hogy most megvalósulhat a buszpályaudvar áthelyezése. Mint elmondta, az ellenzék továbbra is támogat minden olyan törekvést, ami által fejlődhet a város.

Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy nagyon jól jött a kormányzati támogatás, mert a város önmagától nem lenne képes megvalósítani ezeket a fejlesztéseket.

10.30 Rettegi Attila szerint Hende nem veszítette el a lobbiképességét – még mindig a Modern Városok program a téma

Nemény András szerint Hende Csaba elveszítette a lobbiképességét. Ezt arra alapozta, hogy habár már az alapkövét is letették, a milánói kiállítás sámándobja valószínűleg mégsem jön Szombathelyre. Rettegi Attila ezt cáfolja: szerinte azóta jönnek jelentős mértékű kormányzati támogatások Szombathelyre, amióta Hende az országgyűlési lépviselő.

Czeglédy Csaba is megerősítette, amit Nemény András már elmondott: a frakció álláspontja, hogy támogatják a fejlesztéseket.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária is hozzászólt: a szocialista városvezetés során is volt fejlesztés, de hatalmas hitelekkel terhelődött a város. Az előző városvezetés fejlesztéseinek következménye volt a város eladósodása. Ezeket a terheket a kormány levette a város válláról, ezért tud most ilyen ütemben fejlődni.

10.52 Úgy tűnik, ismét maratoni közgyűlésnek nézünk elébe

Sok a mondanivaló, lassan haladunk. Lendvai Ferenc elmondta, meglepődött volna, ha ez a napirend (még mindig a Modern Városok) lezajlott volna politizálás nélkül. Előjött itt már minden: eladósodás, kormányzati támogatás, Hende Csaba, de a végén mindig ugyanott köt ki mindenki: örülünk, hogy lesznek fejlesztések. Szavazásra azonban még mindig nem került sor.

11.00 Czeglédy nem akar trollkodni

Igen, ezt a szót használta a baloldali politikus. Konkrétan így fogalmazott: „nem akarjuk széttrollkodni ezt a napirendet”.  Nekem feldobta a napom, egy ilyen beszólás üdítő színfolt a szürke, politikai beszédek között.

11.09 Továbblépünk: jön a második napirendi pont

20 egyhangú igennel elfogadta a közgyűlés a Modern Városok programban tervezett fejlesztéseket. Czeglédy egy módosítót is bedobott, amit szintén elfogadtak: az útfejlesztések közé veszik a Szombathely-Ják közötti út rendbehozatalát is. Ezután sürgősségi napirenden szavaztak arról, hogy két fiatalt ösztöndíjban részesít az önkormányzat.

Második napirendi pontként a Savaria Múzeum homlokzati felújítását, és az előtte lévő liget rendbehozatalát tárgyalják.

11.30 Ha megvalósul a felújítás, nagyon szép lesz a Savaria Múzeum és a környezete

Új növényekkel ültetnék be a parkot, amit új kerítéssel vennének körbe, így a jövőben a kert zárható közkertként működhetne, otthont adva a múzeum szabadtéri programjainak.

Balassa Péter módosító javaslattal élt a felújítás kapcsán: a parkban lévő, jelenleg üzemen kívül álló nyilvános vécét jó lenne rendbe hozni. Lendvai Ferenc támogatja az ötletet, szerinte is érdemes megvizsgálni a felújítás lehetőségét, de a Szent Márton tervtől függetlenül.

12.10 Sok program lesz 2016-ban

A második napirend b) pontjaként most a Szent Márton Emlékév programjairól beszélnek. Koczka Tibor alpolgármester tájékoztatta a közgyűlést, hogy a sokat kritizált harangjáték kikerült a tervezetből, ezt más forrásból fedezik majd.

Nemény András még mindig nincs kibékülve a tervezettel, leginkább azt nehezményezi, hogy a Szülőföld Egyesület kapta meg sok program lebonyolítási jogát, és az ezzel járó összeget. Szerinte több civil szervezetet kellene bevonni, és újra szétosztani a rendelkezésre álló keretet. A hozzászólásokból kiderült, több baloldali politikus is osztja Nemény véleményét.

Lendvai erre csak annyit reagált, hogy a Pannonsport térnyerését sem kérdőjelezi meg senki, szerinte a Szülőföld Egyesület is képes erre a szintre jutni a közeljövőben a kulturális programok területén. Dr. Kecskés László hozzátette: a Szülőföld Egyesület felpezsdítette Szombathely kulturális életét.

12.30 Kezd elharapódzni a vita

A baloldal továbbra is kritizálja a Szülőföld Egyesületet, szerintük korrupciógyanús, hogy az ő szervezésükbe kerülne ilyen sok program. A vita már odáig fajult, hogy Koczka Tibor alpolgármester Czeglédy Csaba fejéhez vágta, hogy ő csak ne beszéljen lopásról, hiszen jogerősen elítélték adócsalásért. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a végeredmény...

12.50 Még mindig a második napirendi pont körüli vita zajlik

Nem zárult le a vita, de a polgármester ebédszünetet rendelt el. 15 órakor folytatjuk.

15.03 Úgy tűnik, kicsit elhúzódott az ebédszünet

Elvileg 15 órakor folytatódott volna a közgyűlés, de a képviselők közül még csak néhányan vannak a teremben. Reméljük, hamarosan azért kezdünk, messze van még a vége

15.15 Folytatjuk

Sok a felszólaló, hatan szeretnének még hozzászólni a Szent Márton Emlékév programjainak tervezetéhez.

Ágh Ernő elmondta, a programokat Szent Márton szellemiségének megfelelően, lelkiismeretesen állították össze. Elmondta, a civil szervezetek nem tolongtak eddig azért, hogy szeretnének részt venni a programokban.

Kelemen Krisztián sajnálatát fejezte ki, mert szerinte ez az állapot annak az eredménye, hogy nincs kommunikáció a frakciók között.  Elmondta: vitathatatlan, hogy a programokra szükség van, de ha nincsenek a különböző frakciók bevonva az előkészítésbe, akkor az az eredménye, hogy előkerülnek ilyen fogalmak, mint a lopás és a korrupció. Szerinte a döntéshozatalba az ellenzéket is be kellene vonni, mert ők is a lakosságot képviselik, nekik is vannak ötleteik.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy ezt a napirendet a gazdasági bizottság már megtárgyalta és elfogadta, azonban azóta néhány változás történt, de ezek pozitívak: több program is átkerült az Agorához. Arra is reagált, hogy miért került a Szülőföld Egyesület most előtérbe. Mint elmondta, az nem igaz, hogy nem tudtak a civil szervezetek a lehetőségről, mert tájékoztatták őket: jelentkezett a TIT, a Lions és a Zonta Club is, különböző karitatív programokkal, és ezek mellett jelentkezett a Szülőföld Egyesület is.

Sátory Károly kifejtette, hogy kevés jelentkező volt a feladatra, és azokat, akik vállaltak feladatot, támogatni kell. Ha csak ők jelentkeztek, akkor köztük kell szétosztani a pénzt.

15.46 Molnár Miklós alpolgármester nagy bejelentést tett

Igazából a programokhoz szólt hozzá, de mégsem ez volt a mondanivalója lényege. Elmondta, hogy lezárult a Mérei Tamás vs. szombathelyi önkormányzat ügy, ugyanis a bíróság jogerősen elutasította Mérei Tamás keresetét. Molnár ezt annyival kommentálta, hogy Mérei helyében aggódna, hogy elveszíti az érdemkeresztjét.

16.05 Átnevezik Szombathely Város Jóléti Alapítványát

Mostantól Szent Márton Alapítványnak fogják hívni, Balassa Péter képviselő javaslatára.

Végre továbblépünk, a második napirendet a közgyűlés elfogadta, így jöhet a volt városi strand területének hasznosítására vonatkozó napirend. Erről korábban már írtunk, itt olvashatják.

17.10 Ajkay Adrián, a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be a terveket a közgyűlésnek

Két módosítást fogadtak el az előterjesztéshez. Az egyiket Balassa Péter terjesztette elő: arra kéri a közgyűlést, hogy vizsgálják meg egy taxiállomás kialakításának lehetőségét is. A másik Szuhai Viktor javaslata volt: vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy kialakítható-e egy elektromos autó töltőállomás a területen. Ezt 2016 első negyedévében fogja tárgyalni a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság. Mindezekkel együtt a közgyűlés egyhangúan elfogadta a napirendet.

A negyedik napirenddel folytatjuk, ami az északi iparterület előzetes akcióterületi tervének jóváhagyásáról szól.

17.34 Még mindig a negyedik napirendi pont a téma

Mint megtudtuk, az északi iparterület összesen 660 és fél hektár. Az előzetes akcióterületi terv célja, hogy a meglévő adatok, információk, fejlesztési elképzelések vizsgálatával és abból adódó következtetésekkel megalapozzák egy megvalósítható ipari területi fejlesztési elképzelés kialakítását. Ez kiindulási alapként szolgálhat a komplex városfejlesztési akcióterv későbbi kidolgozásához.

17.40 Hende Csaba felszólalt

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is megérkezett a közgyűlésre. A sámándob kapcsán szólt a képviselőkhöz: szerinte a baloldali képviselőknek örülnie kellene annak, hogy mégsem Szombathelyre kerül a pavilon, mert ők nem akarták, hogy ide hozzák.

18.20 Hirtelen ugrottunk

Pár perc alatt jutottunk el a hetedik napirendig, úgy tűnik a képviselők is fáradnak, próbálják felpörgeti az eseményeket.

A hetedik napirend arról a keretszerződésről szól, amit az önkormányzat a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft-vel kíván kötni. A megállapodás javasolt tárgya: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által 2014-2020 programidőszakban valamennyi uniós forrásból megvalósuló projektek előkészítésére és megvalósításának támogatására vonatkozó tanácsadói, projektmenedzsment és műszaki szolgáltatások nyújtása.

18.30 Czeglédy Csaba újra a Csónakázótónál épült rendezvényteremről beszél

Szerinte jogtalanul alakítottak ki melegkonyhás éttermet az épületből.

Rettegi Attila felszólalt: felhívta a képviselők figyelmét, hogy a napirend most nem erről szól, nem erről kellene beszélni. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekli őket a téma, csak ennek most se helye, se ideje a közgyűlésen. Kiemelte, hogy fél hétkor még mindig csak a hetedik napirendi pontról beszélnek, 32 viszont még hátra van.

A keretszerződést ettől függetlenül elfogadták. Jöhet a nyolcadik pont.

18.40 Együttműködés a Pannon Térségfejlesztő Egyesülettel

A Pannon Térségfejlesztő Egyesület és Szombathely önkormányzata 2015-ben sikeresen működött együtt az önkormányzat „Partnerségi alapú esélyegyenlőségi programok a segítés városában és térségében” című projektjében. Az egyesület azzal a felkéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy Szombathely, a környező települések és a térség egésze fejlődésének előmozdítása érdekében a város a jövőben tagként vegyen részt az Egyesület tevékenységében. Ezt a közgyűlés elfogadta.

Felgyorsultunk: jön a kilencedik napirendi pont.

19.10 Lesz helye a kutyakakinak

Sokáig arról beszéltek a képviselők, hogy a kutyaürülék veszélyes hulladék, és speciális elszállítást igényelne. Most azonban kiderült, hogy nem számít veszélyes hulladéknak, így a kutyafuttatókra ki tudnak helyezni olyan kukákat, ahová kifejezetten a kutyaürüléket dobhatják majd a gazdik. Ezek mellé zacskókat is kihelyeznének. Molnár Miklós szerint azonban a kutyaürülék-tartó zacskó beszerzése nem kevés anyagi vonzattal jár, és ez amúgy is a gazdik feladata lenne, mert ez része a kutyatartásnak.

Azért, mint kutyatartó, én már annak is örülnék, ha azok a kukák kikerülnének. Minderről egyébként a 11. napirendi pont kapcsán tárgyalnak, szóval messze még a vége.

19.40 Bővül a támogatottak köre

Krízishelyzet esetén lehetőség van az önkormányzatnak átmeneti szállást biztosítani a rászorulóknak. Ebben az esetben az átmeneti szállás használója a jogszabályok szerint jogosult lakbértámogatásra, kivéve akkor, ha például elemi kár, lakáshitel-tartozás miatt vesztette el lakását az illető.

A közgyűlés elé beterjesztettek egy módosító javaslatot, amiben kiterjesztenék a lakbértámogatás lehetőségét az átmeneti szálláshasználók teljes körére. A képviselők ezt elfogadták, így tovább bővül a támogatottak köre.

19.59 Sok civil kampányolt a karácsonyfáért, Tóth Kálmán is így tesz

Tóth Kálmán is csatlakozott ahhoz a véleményhez, miszerint hiányzik a Fő térről a karácsonyfa. Habár most már kihelyeztek három kisebb fát, de ő mégiscsak a nagy, igazi karácsonyfát hiányolja. A polgármester elmondta, hogy nem volt zökkenőmentes az együttműködés az adventi vásár szervezőivel. Azt kérte tőlük, hogy a biztonsági adottságokhoz mérten helyezzék ki a lehető legnagyobb karácsonyfát.

20.45 Kis szünet után folytatják a 16. napirendi ponttal

Lassan, de biztosan haladunk a cél felé. A 16. napirendi pontban a Savaria Történelmi Karnevállal kapcsolatban hoznának döntéseket. Czeglédy Csaba felszólalt, egyből felhozta a Mérei Tamás vezetése alatt kialakult hiányt. Balassa Péter csak egy kérdést tett fel: mikor lesz végre felelősségre vonás?

21.00 A Falco-gyár ügye újra terítéken

Három civil kért felszólalási lehetőséget a közgyűlésen, meg is kapták erre az engedélyt a polgármestertől. Mindhárman a Falco-gyár környezetterhelése ellen emelték fel a hangjukat. Miklós Istvánné így fogalmazott: - Újra és újra felemelem a szavamat a Pick lakótelepen élőkért, de főként a gyerekekért. A legfélelmetesebb a mostanában gombaszerűen gomolygó füst. Ijesztő látvány, és sok por jön belőle. A színe pedig egyértelművé teszi, hogy nem csak gőz jön a kéményből – mondta felszólalásában. A felszólalók a képviselők segítségét kérték, pártállástól függetlenül abban, hogy végre nyugodtan és egészségesen élhessenek. Mert, ahogy mondták, Szombathely most nem a nyugat királynője, hanem a por és a zaj városa.

21.15 Megszavazták: változik a helyijárat-menetrend

Az ÉNYKK Zrt. javaslata alapján megszűnnének a jelenleg 1, 1A és 21 számmal jelzett járatok, helyettük új vonalakat vezetnének be 12 és 21 számmal. Ezek bevezetése az érintett területek átfogóbb lefedettségét eredményezné, és egyes időszakokban rövidebb menetidőt biztosítana. A közgyűlés megszavazta ezt a javaslatot.

21.20 Médiaközpont a célkeresztben

Az előző közgyűlésen döntöttek arról a képviselők, hogy 2016-tól, határozatlan időre felfüggesztik a Szombathelyi7 hetilap kiadását. Ezért most a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. éves üzleti tervének módosításáról beszéltek, ám nem ez volt az érdekes.

Czeglédy Csaba és Nemény András ismét hangot adtak annak a nézetüknek, miszerint a lapot az előző ügyvezető, a jelenleg alpolgármester Koczka Tibor kampányidőszakban abszolút elfogultan tájékoztatta a lapon keresztül a közvéleményt. Nemény még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy legyen egy egységes önkormányzati lap, amit egy konszenzusos médiabizottság felügyel. Koczka Tibor a Savaria Fórum elfogultságával vágott vissza.

21.39 A közgyűlés folytatódik, de mi búcsúzunk

Kedves Olvasóink! habár a közgyűlés még folytatódik, az élő közvetítésünk most véget ér. Természetesen holnap összefoglalóban tájékoztatjuk majd Önöket a további fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!